IZGLASAVANJE U SABORU

'HDZ-OVE PROZIVKE SU SAMO BOL ŠTO NE SUDJELUJU U PROMJENI USTAVA' Odgovor Laburista i HDSSB-a

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - "Sve je počelo sa slučajem Perković i pokušajem da se spriječi njegovo izručenje Njemačkoj. To je bio jedini razlog da se pokrene postupak za izmjenu Ustava. A sve sto se dogodilo poslije toga je rezultat jedne vulgarne i neodgovorne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu i državi i građanima", kazao je HDZ-ov Gordan Jandroković na tiskovnoj konferenciji te stranke dan prije saborske rasprave o nacrtu ustavnih promjena. Istaknuo je kako će svi oni koji podrže takve promjene Ustava snositi odgovornost za negativne posljedice koje će iz njih proizići, te je pritom prozvao HDSSB i Laburiste.

- Posebno bih naglasio odgovornost Laburista i HDSSB-a jer su zbog uskih stranačkih partikularnih interesa pristali na takve promjene. Tako postaju suodgovorni i za to što će Vlada Zorana Milanovića vjerojatno još jednom pokušati izigrati međunarodne obveze kada je u pitanju europski uhidbeni nalog i izručenje Josipa Perkovića, naglasio je Jandroković.

HDZ-ovcima je oko izmjena Ustava zasmetalo nekoliko stvari. Tako HDZ-ov Vladimir Šeks najveći problem vidi u HDSSB-ovom prijedlogu da se u Ustav unesu regije.

- Bez javne rasprave, na mala vrata promjenama Ustava želi se uvesti nova političko upravna teritorijalna jedinica regionalne samouprave - regija - čiji će se djelokrug urediti zakonom. Želi se uvesti takav tip regije koji će imati sve značajke države, dakle parlament, Vladu, izborno zakonodavstvo. O tome javnost nije raspravljala, a ovim se ustavnim promjenama to omogućava, kazao je Šeks, istaknuvši kako HDSSB u svom programu predlaže regionalizaciju Hrvatske.

Šeks problem vidi i u ograničavanju referendumskih pitanja, te smatra kako je određen "širok krug pitanja kojim se onemogućava referendum i neposredna demokracija".

- To pokazuje strah od naroda - ustvrdio je Šeks.

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar istaknuo je kako je HDZ protiv ustavnih promjena i zbog postupka njihova donošenja, te zbog suštinskih stvari.

- Kad je riječ o postupku ovo je udar na već dostignutu razinu demokracije, budući se najznačajniji dokument u državi donosi uz javnu raspravu u isforsiranom roku od 15 dana na internetu čime je dijelu građana onemogućeno sudjelovanje, kazao je Mlakar i dodao kako su sve HDZ-ove prijedloge odbili razmatrati. Mlakar je kazao i kako ukidanje zastare za teška ubojstva, dovodi do pravne nesigurnosti i kršenja vladavine prava, te da će ovakve ustavne promjene, ako budu prihvaćene, oslabiti Ustavni sud.

- Zabrinjavajući je prijedlogom da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali i neki drugi zakoni ako to većina odluči, donose po proceduri za promjenu Ustava. Time oni dobivaju snagu Ustava, što znači da Ustavni sud više nije u mogućnosti procjenjivati ustavnost takvih zakona. Time se želi izbjeći mogućnost da se Ustavni sud uopće očituje o vrlo bitnim pitanjima - naglasio je Mlakar.

HDZ je posebno zasmetalo i to što su, kako su rekli, bili isključeni iz pripreme ustavnih promjena.

- Odbor za Ustav preglasavanjem je odbio uopće raspravljati o našim prijedlozima. Raspravljao je o svim inicijativama koje su podnesene, samo je odbio raspravljati o prijedlozima HDZ-a. To je presedan i zato smo mi odbili sudjelovati u toj farsi na Odboru za Ustav, rekao je Šeks.

Na prozivke iz HDZ-a jučer su odmah reagirali i Laburisti i HDSSB.

- Hrvatski laburisti pridružili su se stvaranju ustavnih promjena iz jednog jedinog motiva, koji nije ni uskostranački niti partikularni, nego potreba ove zemlje da popravimo pogrešku koju je HDZ učinio u ustavnim promjenama 2010. godine kada je brisanjem dijela Ustava vezano uz regulativu oko referenduma napravio pravni vakum koji naprosto treba popraviti. Dakle, na neki način popravljamo propuste HDZ-a iz 2010. kad je u pitanju regulativa referenduma i konačno vladajuće prisili da se mijenja Ustavni zakon o Ustavnom sudu i omogući izbor 13. ustavnog suca kojeg Hrvatska već tri godine nema jer se Ustavni zakon o Ustavnom sudu nije uskladio s ustavnim promjenama iz 2010. i Odbor za ustav nije mogao pokrenuti postupak izbora 13. ustavnog suca, izjavio je šef Laburista Dragutin Lesar. Dodao je kako je HDZ posljednji koji ima pravo kritizirati ove ustavne promjene, te naglasio kako je sve bilo na javnoj raspravi.

- Koliko je meni poznato na dnevnom redu Sabora su ustavne promjene koje je predložio HDZ tako da ne vidim problem. O njihovom prijedlogu će se tek otvoriti rasprava, a oni se nisu, osim svojih uskih interesa, bavili drugim područjem. A s obzirom da je u ustavne promjene unijeta klauzula da dio Ustava o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu 1. siječnja kada i izmjenjeni zakon o pravosudnoj suradnji, time se maksimalno utjecalo na to da se ustavne promjene ne mogu pokušati zlopotrijebiti uz bilo koji predmet ili slučaj koji je u tijeku, rekao je Lesar.

HDSSB-ov Josip Salapić kazao je kako su to "očekivane kvalifikacije dva tjedna prije izglasavanja ustavnih promjena".

- Mi smo odgovorna i ozbiljna stranka i kao oporba u Saboru sudjelovali smo u jednom važnom i za Hrvatsku vrlo bitnom dijelu ustavnih promjena. Ustav se ne mijenja svaki dan i mi smo aktivno sudjelovali u radnoj skupini. To je trajalo 16 dana, rasprave su trajale satima i želimo sudjelovati u boljoj budućnosti Hrvatske. Sada kad dolazi glasovanje da netko HDSSB optužuje kao neodgovornu stranku, da naša stranka predlaže nešto što je loše za Hrvatsku, to je sasvim neodgovorno. Očito HDZ-u smeta to što prvi puta u povijesti HDZ neće sudjelovati u izglasavanju ustavnih promjena i što HDSSB kao ključna stranka u Saboru, zajedno s ostalim klubovima zastupnika koji su raspravljali oko ustavnih promjena, čini dvotrećinsku većinu. HDZ u tome nije i to je problem HDZ-a da se sad nas želi optužiti da trgujemo nekim svojim stavovima. To su naši prijedlozi koje netko može prihvatiti ili ne, a riječ trgovina je vrlo teška kvalifikacija koju mi odbacujemo, rekao je Salapic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:25