ZBOG TURISTIČKE SEZONE

HDZ-ovi eurozastupnici traže označavanje epidemioloških rizika po regijama

Smatraju da bi se time omogućilo obavljanje turističke djelatnosti te produžila turistička sezona u Hrvatskoj
 Bozo Radic/Cropix

Članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu podnijeli su u srijedu parlamentarno pitanje Europskoj komisiji kojim su upozorili na problem nedovoljnog uvažavanja regionalnog kriterija pri označavanju epidemioloških rizika za putovanje, priopćio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Europarlamentarci Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko u priopćenju poslanom u srijedu istaknuli su kako je označavanje epidemiološkog rizika po regijama bitno za uspjeh turističke sezone u Hrvatskoj kojom se ostvaruju značajan dio BDP-a zemlje.

„Nalazimo se pred početkom još jedne neizvjesne turističke sezone i moramo poduzeti sve kako bismo omogućili obavljanje turističke djelatnosti sigurnim kretanjem unutar EU-a. Velik dio hrvatskog BDP-a generira se od turizma i s turizmom povezanim djelatnostima. Stoga je u hrvatskom interesu da imamo harmonizirane mjere na europskoj razini. Ovom inicijativom omogućit ćemo da jedna hrvatska županija može zadržati svoj status nerizičnog teritorija bez obzira na to što bi u danom trenutku susjedna joj županija eventualno imala nepovoljniju epidemiološku situacija. Time bismo nedvojbeno doprinijeli i produžetku turističke sezone u Hrvatskoj”, istaknuli su članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu.

Naime, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) svakog četvrtka objavljuje kartu Europske unije na kojoj se na razini pojedinačnih regija bojama označavaju stupnjevi epidemiološkog rizika pojedine države članice. Prilikom takvog označavanja čitav obalni dio Republike Hrvatske uključivši i otoke spada pod istu cjelinu, a zanemaruju se specifičnosti koje odgovaraju administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije. Na taj način, onemogućuje se da pojedina obalna županija ili otoci budu označeni nerizičnim teritorijem iako bi njihova epidemiološka situacija upravo to sugerirala. Stoga su za potrebe označavanja teritorija na karti ECDC-a pozvali na uvažavanje administrativne podjele Republike Hrvatske na županije, što zapravo odgovora podjeli na NUTS 3 regije, tumači se u priopćenju.

Zastupnici u Europskom parlamentu još su se u rujnu prošle godine svojom Rezolucijom punog naziva: Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište zauzeli za uvođenje regionalnog kriterija kao osnove za procjenu epidemiološkog rizika u državama članicama, a kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19, Europska komisija predložila je i uvođenje digitalne zelene potvrde, napominje se u priopćenju.

Prošlog je tjedna IDS-ov europarlamentarac Valter Flego objavio da je u Europskom parlamentu pokrenuo inicijativu da se na spomenutoj europskoj karti pokazuje epidemiološke stanje u Hrvatskoj po županijama. Flego je rekao da je osigurao podršku zastupnika iz kluba Obnovimo Europu za tu inicijativu te najavio da će, nakon prikupljenih potpisa podrške europarlamentaraca, inicijativu proslijediti Europskoj komisiji i Vijeću EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:16