PALJBA PO VLADI

HDZ-ovi župani protiv podjele na dvije regije: 'Sve se radilo u tajnosti, odluku smo doznali iz novina!'

Bogati će postati još bogatiji, a siromašniji još siromašniji, smatra pet HDZ-ovih župana
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Podjela Hrvatske na dvije regije i povezivanje sjeverozapadne i panonske Hrvatske ide isključivo u prilog sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Gradu Zagrebu. Time će bogati postati još bogatiji, a siromašniji još siromašniji, smatra pet HDZ-ovih župana koji su danas u središnjici HDZ-a održali konferenciju za novinare i to nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem.

- Za novu podjelu Hrvatske doznali smo iz novina i smatramo da to nije dobro, a ni ministar Grčić nas nije uspio uvjeriti da će to biti dobro za Slavoniju, kazao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan i šef hrvatske zajednice županija.

Novinarima su se još obratili i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, brodsko-posavski Danijel Marušić, virovitičko-podravski Tomislav Tolušić te karlovački župan Ivan Vučić.

- Ono što nas najviše pogađa je rad u tajnosti jer se s nama nitko nije konzultirao niti razgovarao. Mi smo već donijeli svoje strategije razvoja, formirali agencije, pripremili neke projekte, a sad sve to pada u vodu, istaknuo je Galić.

Župan Tolušić dodao je kako ovom podjelom siromašna Slavonija zapravo spašava bogati Zagreb.

- Volio bih da smo jednaki Zagrebu, ali u povlačenju sredstava to neće biti jednaka bitka. Ovo je neodgovorna politika Vlade i resornog ministarstva, kazao je Tolušić.

Župan Aladrović istaknuo je kako razumije ministra Grčića, da je razmišljao i rukovodio se time kako povući što više sredstava iz EU, ali da ih je time stavio u neravnopravan položaj.

- Zašto bi netko pod istim uvjetima investirao kod nas, ako može u Zagrebu, zapitao se Aladrović.

Župan Marušić rekao je da je ovaj razgovor s Grčićem prvi put u osam mjeseci da su bili uopće pozvani na razgovor oko ove podjele.

- Ministar Grčić rekao nam je da nije bilo vremena za širu raspravu, rekao je Marušić.

Karlovački župan Vučić podsjetio je na program kukuriku-koalicije, 'Plan 21', na stranicu 14., na kojoj se govori o pet statističkih regija, te dodao kako je, dok su postojale tri regije, panonska Hrvatska bila jedina koja je radila, dok su ostale dvije bile malo aktivne.

Župani su rekli i kako su tražili razgovor s premijerom Milanovićem, te da su kao zajenica županija to zatražuili još 30. siječnja, no da do danas nisu dobili nikakav odgovor. Smatraju kako će u sljedećih sedam godina razlika između Slavonije i ostatka Hrvatske biti i još veća, na štetu Slavonije.

Župani su zaključili kako je tu definitivno riječ o političkoj odluci koja je donesena bez konsenzusa i bez razgovora sa županijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:36