IVONA MILINOVIĆ

HDZ-ovka DALA MANDAT NA RASPOLAGANJE ZBOG SRAMOTNIH IZJAVA O SRBIMA, ALI I PORUČILA 'Ne bojim se izbacivanja iz stranke, nisam ništa krivo učinila'

 
Ivona Milinović
 Screeshot YouTube

Dok se javnost zgraža nad izjavama riječke HDZ-ovke Ivone Milinović u Podcastu Velebit, gdje je poručila Torcidi da Rijeci ne treba vrba za Srbe jer ih je samo 6 i pol posto, za razliku od sela u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto, “ulica” u Rijeci očito je tu gradsku vijećnicu počela pretvarati u svojevrsnu heroinu.

Na zidu riječkoga nebodera osvanuo je grafit “Ivona Milinović”, a nešto dalje i “Zapamtit ćete ime Armada Rijeka”. I nakon isprike Milinović i dalje inzistira da je njezina izjava, u stvari, bila usmjerena prema Torcidi kojoj se, pak, ne želi ispričati jer “vrijeđa Riječane” svojim pjesmama. Antisrpske poruke Torcide, pak, proglašava orjunaškom politikom koja koristi Miloradu Pupovcu.

- Ja sam se ispričala, rekla sam da sam se nespretno izrazila, oni nisu. Za mene je to što oni pjevaju govor mržnje, a ja sam to osudila - rekla nam je, optuživši i desnicu i “gospodina Pupovca” za dizanje tenzija i “prebrojavanje krvnih zrnaca”.

- Živimo u 21. stoljeću i to nikome ne koristi - rekla je, dodajući da, ako ona mora odgovarati za svoje izjave, onda mora i Pupovac za usporedbu Hrvatske s NDH.

Riječki HDZ ogradio se od njene izjave, najavivši za idući tjedan sjednicu na kojoj će odlučiti o eventualnim sankcijama protiv svoje gradske vijećnice. Milinović nam je rekla da se ne boji izbacivanja iz stranke jer nije ništa krivo učinila.

- Uostalom, o tome ne može odlučivati gradski odbor, već središnjica stranke - rekla je.

Dodala je i da je svoj mandat predsjednice gradskog Odbora za nacionalne manjine stavila na raspolaganje, napominjući, pak, da je u svojem mandatu isposlovala povećanje sredstava za manjine od 50 posto.

- Ostavku neću dati dok je ne da gospodin Obersnel koji je zastupnika u vijeću nazvao kretenom i pokazao mu srednji prst - rekla je.

Odbor riječkog Gradskog vijeća pokrenuo proceduru razrješenja Ivone Milinović

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice u petak u proceduru vijeća uputio je zahtjev za razrješenjem gradske predsjednice Odbora vijeća za nacionalne manjine i vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, priopćeno je.

Ovaj odbor sastao se na hitnoj sjednici sazvanoj povodom saznanja o izjavama Ivone Milinović tijekom gostovanja na podcastu "Velebit".

- Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onoga što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke, pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put - stoji u priopćenju.

Dodaje se i kako je "vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja prije nešto manje od godinu dana kad je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša".

- Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske - navodi se u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 03:25