PEĐA GRBIN

‘HDZ pljačka Hrvatsku. Njima je svejedno radi li se o krađi željeza ili o milijardi kuna iz Ine‘

‘Smiješno je što Plenković zahvaljuje institucijama pravne države jer su reagirale‘, poručio je Grbin

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u Karlovcu optužio HDZ za pljačku Hrvatske zaključivši da je njihov "modus operandi" jednak, bilo da se radi o krađi željeza ili o milijardi kuna iz Ine. S njim je na tiskovnoj konferenciji bio i gradonačelnik Ogulina te predsjednik županijskog SDP-a Dalibor Domitrović koji zove sebe i SDP-ovce alternativom vlasti, rekavši da su oni u Ogulinu pokazali da se može drukčije, ilustriravši to povećanjem gradskog proračuna u četiri godine s 40 milijuna na 100 milijuna kuna.

- To znači da bi Ogulin trebao 10 godina raditi za ono što su HDZ-ova ekipica i Plenkovićevi pajdaši maznuli u manje od godinu dana. Radilo se o željezu ili milijardi kuna iz Ine, modus operandi je isti. To je ono što tlači Hrvatsku. Kada se netko zapita zašto su mu ovako veliki računi za plin, neka se sjeti da je novac završio na računima pojedinaca koji su povezani s HDZ-om i koji su im donatori. Oni kažu da nemaju veze s tim - je li kriv Vanđelić ili Filipović - samo se prebacuje loptica, no kriv je onaj tko je svu tu bratiju imenovao u nadzorne odbore i upravu Ine, a to je Andrej Plenković. Smiješno je što zahvaljuje institucijama pravne države jer su reagirale, i što govore da je HDZ omogućio funkcioniranje pravne države. Braćo, te institucije ne bi imale posla da im HDZ-ovci u Ini i ovi iz ŽUC-a (u krađi željeza uhvaćen je savjetnik u karlovačkom ŽUC-u, op.a.) nisu taj posao osigurali - kazao je Grbin.

Naglasio je kako je 44 posto Ine u hrvatskom vlasništvu, pa je to onda od građana ove zemlje 440 ukradenih milijuna kuna. Kaže da je to otprilike iznos potreban za isplatu jednokratne naknade svima koji imaju mirovinu ili plaću manju od 4.000 kuna kao inflatorni i energetski dodatak, kakav je dvaput bio isplaćen.

- Taj dio od ove pljačke bi bio dovoljan da se takav dodatak umirovljenicima i radnicima isplati na jesen - govori Grbin. Opet govori da se "takvoj ekipi mora reći dosta, da je Hrvatska zemlje radišnih i poštenih ljudi i zemlje koja može bolje, kad joj s vrata skinemo uteg HDZ-a".

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako neće biti sazvana izvanredna sjednica Sabora rekao je da je "njih strah onoga što bi čuli, bježe od građana, ne žele im podastrijeti račun za pljačku, ali ne mogu se skriti, niti će se moći oprati".

Povećanje plaća od 4 posto u javnim službama, naspram inflaciji od 12 posto, nazvao je "ne povećanjem, već kaskanjem za inflacijom", dodajući kako ne postoji razlog da se onima koji rade u javnoj upravi osigura da u godini inflacije ne izgube vrijednosti primanja, odnosno da ono što su imali 1. siječnja ove godine imaju i 31. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:29