LOKALNI IZBORI

HDZ pobijedio u Orahovici, neviđeni fijasko Domovinskog pokreta: ‘Potop!‘

Domovinski pokret dobio je samo 2,69 posto, što je ogromna razlika u odnosu na parlamentarne izbore kad su dobili 12,95 posto glasova
Ana-Marija Petin
 Goran Mehkek/Cropix

Pobjedom HDZ-a (41,63 posto glasova) u nedjelju su u Orahovici održani prijevremeni izbori za tamošnje Gradsko vijeće, koje je raspušteno nakon što se vijećnici u prethodnom mandatu nisu mogli dogovoriti oko proračuna za 2020. godinu.

Bili su to, inače, već drugi prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice u posljednje tri godine, a s obzirom na rezultate nedjeljnih izbora, veliko je pitanje kako će se i nakon njih rasplesti situacija, odnosno hoće li proračun tamošnje gradonačelnice Ane-Marije Petin (HSS) i ovaj put dobiti podršku vijećnika. HDZ je, naime, dobio sedam, a HSS kao druga lista pet vijećničkih mandata.

U Gradsko vijeće još su ušli SDP sa tri vijećnika i Kandidacijska lista Ivančice Grgić sa jednim vijećnikom.

Ispod crte su ostali Stranka umirovljenika i Domovinski pokret Miroslava Škore, koji je od 2289 birača koliko ih je izašlo na izbore dobio svega 61 glas, odnosno 2,69 posto, što je ogromna razlika u odnosu na tjedan dana ranije kada su održani parlamentarni izbori na kojima je Škorin pokret bio treća lista u Orahovici sa 296 dobivenih glasova, odnosno 12,95 posto.

Gradonačelnica Petin vrlo je skeptična po pitanju konstituiranja Gradskog vijeća.

- Rezultat je, na žalost, takav kakav je. HDZ je na krilima pobjede na parlamentarnim izborima odnio relativnu pobjedu i sada u Orahovici iako nisu imali nikakav program, niti su održavali skupove. No, to je volja birača, a što će sada biti teško je predvidjeti. Naša lista nema većinu i sada sve ovisi o HDZ-u. Teoretski bismo mogli s SDP-om koji ima tri vijećnika doći do osam, ali opet bismo bili u pat poziciji, jer je na drugoj strani HDZ sa sedam i Nezavisna lista koja je od početka protiv mene i HSS-a. No, čak se ni to neće dogoditi, jer mi sa SDP-om ne možemo više surađivati u Orahovici budući da su oni skupa s HDZ-om i izazvali ove prijevremene izbore, jer nisu htjeli prihvatiti proračun, pa nam Grad već sedam mjeseci ne funkcionira i samo se servisira hladni pogon. U nedjelju sam čestitala čelniku lokalnog HDZ-a i kazala da smo spremni s njima sjesti za stol i razgovarati da se usvoji proračun i da se preostalih deset mjeseci do redovnih lokalnih izbora odradi bez stresa. Sada čekamo njihov odgovor – kazala je Petin.

Iz HDZ-a, pak, poručuju da su i prije bili spremni za razgovore, ali „bez fige u džepu.“

- Stanje u Gradskom vijeću je takvo da će očito sve političke opcije morati sjesti za stol i razgovarati bez fige u džepu, a što sa gospođom Petin do sada nije bio slučaj, jer da jest vjerojatno joj se ne bi raspala koalicija s SDP-om i do ovih izbora ne bi ni došlo. Mi ćemo sve prvo analizirati na našem Gradskom odboru, a onda ćemo ići u razgovore s drugim strankama da vidimo možemo li naći rješenje na korist građana Orahovice, a ne stranaka i pojedinaca. To što gospođa Petin kaže da sa SDP-om ne može isto treba uzeti s rezervom, jer je prije devet dana s istim tim SDP-om izašla u koaliciji na parlamentarne izbore – rekao je Saša Rister, predsjednik orahovačkog HDZ-a.

Pravi potop, pak, u Orahovici doživio je Domovinski pokret Miroslava Škore. Bio je to njihov prvi izlazak na lokalne izbore kojeg sigurno neće pamtiti po dobrome. Posebno ako se uzme u obzir rezultat kojeg su u ovom gradu ostvarili na parlamentarnim izborima, pri čemu na njihovoj listi u IV. izbornoj jedinici nije bilo niti jednog kandidata iz Orahovice.

Dakle, više su glasova dobili bez kandidata iz Orahovice nego sada kada su na listi sve redom bili Orahovčani. Iako parlamentarni i lokalni izbori nisu isto, ovaj rezultat mora biti zabrinjavajući po Škoru i njegove suradnike, jer sigurno nisu očekivali da će biti uvjerljivo najlošija lista, zbog čega iz redova političkih suparnika već dolaze teorije da je to samo najava pucanja tog balona. No, ovaj je uzorak ipak premalen za tako krupne zaključke, ali je svakako indikativan i u Škorinom pokretu morat će se dobro zamisliti, ekipirati i pripremiti za lokalne izbore, ako na njima kane postići značajnije rezultate. Na prvom su testu pali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:47