POTPORA SABORSKIH KLUBOVA

HDZ PODUPIRE IZMJENE ZAKONA O MEDIJIMA Oporba podržala Vladin prijedlog

ZAGREB - Vladin prijedlog izmjena Zakona o medijima dobio je danas potporu saborskih klubova, no Jasen Mesić (HDZ) Vladu je prozvao da u godinu i pol dana nije pripremila medijsku strategiju, a nezadovoljstvo je izrazio i stanjem na HRT-u te u Hini.

Riječ je o najboljem prijedlogu medijskog zakona koji smo dobili od Ministarstva kulture u ovom sazivu, ali ne zato što je donio nešto novo, već zato što je medijsku problematiku uskladio s pravnom stečevinom EU, poručio je Mesić u popodnevom dijelu rasprave. No, naglasio je, problem je što Hrvatska i dalje nema medijsku strategiju, unatoč najavama ministrice kulture Andreje Zlatar Violić.

"Prvo smo trebali napraviti medijsku strategiju, potom sve zakone koji se tiču medija, a mi smo napravili sve obrnuto", istaknuo je Mesić.

Umjesto donošenja strategije, rekao je, izmijenjen je Zakon o HRT-u protivno mišljenju Europske komisije, a pritom je, ustvrdio je, derogiran i princip političkog konsenzusa o čelnim ljudima HRT-a.

Upozorio je i na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da su u sukobu interesa glavni ravnatelj HRT-a i šef tehnike. Mesić je podsjetio i na pismo Hrvatskog audiovizualnog centra koji optužuje novo vodstvo HRT-a da nisu dobili sredstva za proizvodnju domaćih audiovizualnih sadržaja, što smatra jednom od krucijalnih obveza javne televizije.

"Što nam se događa u Hini?", nastavio je Mesić kazavši kako se u nacionalnoj novinskoj agenciji sprema 30-ak otkaza, i to "taksativno za sve one koji nisu bili za dolazak nove ravnateljice koja je došla sukladno koalicijskim sporazumu iz glasnogovorništva jedne stranke Kukuriku koalicije".

"Odličan kulturni menadžment. Pa što nismo predvidjeli 60 otkaza, pa bi još bolje poslovali", zapitao se. Mesića zanima i zašto Vlada, ako želi pomoći agenciji, nije i Hini smanjila stopu PDV-a, kao što je učinila za tiskane medije. "Možda bi to Hini više pomoglo", zaključio je.

S njim se složio i HDSSB-ov Dražen Đurović, kazavši kako ne postoje nikakve informacije ni prijedlozi da se Hini smanji PDV, s obzirom na to da je riječ o nacionalnoj agenciji.

Izmjenama zakona o medijima predviđa se da nakladnici iz država članica EU i drugih država potpisnica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru više neće za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj trebati u njoj imati sjedište, odnosno prebivalište, već će biti dovoljno da registriraju djelatnost i imaju uredništvo.

Potporu saborskih klubova prethodno je dobio i prijedlog potvrđivanja ugovora o državi domaćinu između Vlade i RACVIAC-a – Centra za sigurnosnu suradnju. Tim ugovorom Hrvatska postaje zemlja domaćin i priznaje međunarodnu osobnost i pravnu sposobnost RACVIAC-a kao neovisne, međunarodne, regionalne i akademske organizacije za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja u zemljama Jugoistočne Europe.

Bez rasprave je prošao prijedlog potvrđivanja Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Drugi projekt tehnologijskog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:44