INTERVJU: GORAN KUŠEC

‘HDZ poručuje da želi osvojiti Osijek, a to zvuči kao prijetnja. Moramo se tome oduprijeti‘

Dosta mi je više slušati iz jednog tabora "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine", rekao je Kušec
Goran Kušec
 Vlado Kos/Cropix

Goran Kušec do prije dva mjeseca nije bio politički aktivan. Osječanima je znan kao nekadašnji glazbenik, roker, DJ, radijski voditelj, uz brata i kum imena osječke navijačke skupine Kohorta, a posljednjih godina i kao znanstvenik iz područja agrobiotehničkih znanosti, koji se etablirao i na međunarodnoj sceni.

No, na političkoj je sceni neiskusan, što se primjećuje i u njegovim nesigurnim javnim nastupima. Ipak, i on i osječki SDP vjeruju da može postati gradonačelnikom Osijeka, što dosad nikada nije bio nijedan SDP-ovac. Štoviše, SDP nikada nije ni imao svog kandidata za gradonačelnika Osijeka, jer su dosad uvijek podržavali nekoga drugog, a sada prvi put idu sa svojim čovjekom, i prvi put samostalno.

S obzirom na Vašu apolitičnu prošlost, jeste li se u ova dva mjeseca zapitali: "Što je meni ovo trebalo"?

- Ne. Ni u jednom trenutku. Dapače, dosta mi je više slušati iz jednog tabora "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine"! Naš grad nitko nije uspio osvojiti ni "91. i neće ga ni sada "osvajati". Uvjeren sam kako to u mojem gradu neće proći, iako su namjere onih koji su "jači od sudbine" ozbiljne i više nego očite.

Na koga i što konkretno mislite?

- Na HDZ i njihove čelnike, koji prema medijskim navodima, ističu kako HDZ nakon 30 godina želi osvojiti Osijek. Legitimno je pravo svake političke stranke ili organizacije da želi doći u poziciju vođenja vlasti. Međutim, način kako oni iskazuju tu svoju želju, zvuči kao prijetnja, i kod dobrog dijela Osječana izaziva strah.

No, HDZ-ov kandidat Ivan Radić ističe da bi njegov izbor Osijeku donio vertikalnu suradnju s HDZ-ovim županom i premijerom. Kako biste Vi surađivali s HDZ-ovim županom i premijerom?

- Upravo protiv te "vertikale" se borim, jer vidim je kao pokušaj boljševizacije Hrvatske i Osijeka. Naime, ne znam drugi izraz za upravljanje zemljom u kojem se poluge vlasti pružaju od premijera do prvog čovjeka gradske četvrti unutar iste stranke. Izborima 1990. odbacili smo jednostranačje, a oni to sada ističu kao nešto dobro. Nismo valjda toliko kratke pameti!? Osobno, nemam nikakav problem sa suradnjom s HDZ-ovim premijerom i vrlo vjerojatnim županom, jer računam na njihovo domoljublje. Valjda žele dobro svakom dijelu Hrvatske, pa tako i gradu Osijeku. Nisu mi važne ideologije, nego ideje! Gospodin Radić može imati brojeve njihovih mobitela na brzom biranju, ali ja ću imati megafon, pa će me cijela Hrvatska čuti ako budu zaustavljani projekti zbog toga što ne pripadam toj famoznoj vertikali. Uostalom, takvu HDZ-ovu vertikalu već trideset godina imaju Virovitica i Vinkovci, pa vidimo gdje su u razvojnom, a gdje u korupcijskom smislu. Ne želim to u našem gradu, a siguran sam da ne želi ni većina mojih sugrađanki i sugrađana.

Možete li motivirati tu većinu da izađu na izbore, s obzirom na dojam da su ljudi razočarani ulogom SDP-a u osječkoj vlasti unatrag osam godina?

- Naravno! Koliko poznajem povijest, Osijek nikada nije bio niti osobito lijevi, niti osobito desni. Osijek je uvijek bio svoj, i takav će ostati. Za izlazak na izbore treba motivirati sve birače, a ne samo stranačke simpatizere. Kakva je to demokratska volja birača, ako na lokalne izbore izađe trećina građana s pravom glasa? U tom slučaju dovoljno je da se voljom samo jedne šestine izabere gradska vlast. To je onda vlast uvjerljive manjine nad većinom! Zato je za bolju budućnost Osijeka vrlo važno da što veći broj građana izađe na izbore 16. svibnja.

Jeste li Vi kao građanin zadovoljni s osječkom vlasti u proteklih osam godina?

- Ne baš pretjerano. Mogle su se te godine i bolje iskoristiti. Doduše, godinama prije mandata Ivana Vrkića, Osijek je bio politički izrazito podijeljeni grad, obilježen mnoštvom političkih afera i sukoba, prijevremenim izborima, imali smo i povjerenika umjesto gradonačelnika... Vrkić je uspio primiriti taj politički rat, a gradska uprava konačno se počela baviti poslom zbog kojega i postoji. Nažalost, došla je njegova bolest, i opet je sve stalo. Za život grada očito bi bilo bolje da je tada podnio ostavku. Stoga ne pozivam slučajno na ponovno zajedništvo svih nas koji želimo dobro svom gradu. Ne slute na dobro poruke onih koji nakon 30 godina toliko žarko žele osvojiti Osijek. Osijek treba voljeti, a ne osvajati!

image
Goran Kušec
Vlado Kos/Cropix

U dosadašnjim javnim istupima niste se baš proslavili...

- Nisam i neću istupati na način kako se to očekuje od tzv. klasičnih političara opće prakse. Ne treba mi "slava" političara koji izgledaju kao klonirani i obećavaju samo ono što birači žele čuti. Svijet takve politike jako se razlikuje od svijeta znanosti iz kojeg dolazim. U znanosti baratamo s više-manje poznatim činjenicama, koje pokušavamo nadopuniti ili promijeniti nekim priznatim metodama, i u tim pokušajima podložni smo strogim recenzijama vrhunskih znanstvenika. Zaista nije lako objaviti svoje rezultate u visokorangiranim časopisima. U politici je, pak, moguće sve osim drvene peći, a čini mi se da će uskoro i to biti svladano.

Koji su najvažniji projekti Vašeg programa, i u kojem razdoblju biste ih ostvarili?

- Neću nuditi lažna i neostvariva obećanja, govoriti o županijskom ili državnim projektima kao gradskim, ako oni to nisu, niti mogu biti. Gradske uprave u hrvatskom sustavu imaju dosta ograničene ovlasti, i treba ih poznavati. Gradovi ne mogu otvarati tvornice, zapošljavati, graditi bolnice, zračne luke... Istodobno, ne želim otvarati nova izmišljena radna mjesta samo da bih zadovoljio i time ucjenjivao neko "svoje" biračko tijelo. Želim da buduća osječka gradska uprava maksimalno iskoristi ovlasti koje su nam na raspolaganju, a to znači da život u svom gradu uredimo tako da Osijek postane grad poželjan i ugodan za život. Temeljito uređenje grada, a pritom mislim na prometnice, nogostupe i zelenilo, svakako su projekti koje ću pokrenuti odmah. Nastavit ću kapitalne investicije u Tvrđi, proširenje IT parka i projekt modernizacije tramvajske infrastrukture, uz gradnju nove remize. Trpimirova od Vukovarske do cestovnog mosta preko Drave mora dobiti četiri vozne trake. Unikom treba preseliti iz gradskog središta, a ZOO vrt osamostaliti, kako bi mogao dobiti sredstva EU. Kopiku treba, ne samo obnoviti, nego pretvoriti u moderan Centar vodenih sportova, te izgraditi Srednjiku 2 kao Centar urbanih sportova. Kao biljeg koji želim ostaviti iza sebe, pokrenut ću preobrazbu osječke Tržnice iz mjesta trgovanja u izlog lokalne hrane i turističku atrakciju.

Kako i kada planirate realizirati projekt jednosmjenske nastave u osnovnim školama, graditi nove škole i vrtiće...?

- Jednosmjenska nastava treba biti pedagoški standard, ne samo u Osijeku, već u cijeloj RH. Neke škole već su je omogućile, neke će vrlo skoro, kao OŠ Mladost, a organizacija je uvjetovana brojem učenika i prostornim kapacitetima svake škole. S realizacijom ćemo početi odmah, a završetak će ovisiti o proračunskim sredstvima te raspoloživim sredstvima iz fondova EU. Počinje se s izgradnjom novog vrtića u Tenji, što će podići pedagoški standard i osloboditi dio postojećih kapaciteta u Osijeku. Potreban je i novi vrtić u Gornjem gradu, kao i veći kapaciteti u jaslicama. Cijenu vrtića trebalo bi vezati uz imovinski cenzus obitelji. To je pravednije, jer se time financijski rasterećuju obitelji s manjim primanjima. Rastom proračuna, odgovornom preraspodjelom sredstava, ali i učinkovitim korištenjem fondova EU, mogu se realizirati novi projekti. Postupno ćemo povećavati i jednokratnu naknadu za novorođenčad s trenutačnih 2.000 na barem 4.000 kuna.

Biste li čelne ljude gradskih tvrtki i ustanova te pročelnike birali javnim natječajem ili izravnim imenovanjem?

- Javnim natječajem, naravno. Gradske poslove trebaju voditi stručnjaci, a ne stranački poslušnici ili drugorazredni činovnici. I svoj sam poslovni kredibilitet stekao u struci, a ne po stranačkoj hijerarhiji. Takve ljude želim vidjeti oko sebe u gradskoj upravi, jer samo se s takvim ljudima može napraviti ozbiljan posao. Nažalost, plaće na takvim mjestima u gradskoj upravi teško mogu motivirati dokazane stručnjake i slobodnomisleće ljude. Trebat će puno mudrosti za ostvarenje tih dviju želja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:17