REZULTATI ANKETE

HDZ POVEĆAO PREDNOST U ODNOSU NA SDP Kriza je pokazala da se građani okupljaju oko lidera: Milanović i Plenković najpopularniji na političkoj sceni

 
Zoran Milanović, Andrej Plenković, Davor Bernardić, Miroslav Škoro
 Damir Krajač / Damir Sencer / HINA / Željko Hajdinjak / Damjan Tadić / Hanza Media

HDZ ima podršku 27,9 posto birača i povećava prednost u odnosu na SDP za koji bi glasalo 23,2 posto. Socijaldemokrati su izgubili dva postotna poena u zadnjih 60 dana pandemije korone, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje je napravljeno za Novu TV.

Još samo dvije stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini: Domovinski pokret Miroslava Škore je u stagnaciji, ali ipak ga podržava 10,5 posto birača, a izborni bi prag prešao i Most s potporom od 5,1 posto.

Od ostalih stranaka i lista, Pametno trenutačno ima potporu od 2,8 posto, IDS je na 2,6 posto, a HSU na 2,2 posto.

Stranka Ivana Pernara je na 1,8 posto, Hrvatski suverenisti su na 1,6 posto, Živi zid praktički nestaje i sada je na 1,3 posto, a Bandićeva stranka i dalje pada te je sada na 1,1 posto potpore građana.

HSS je također u nestajanju na 1,1 posto, dok HNS kao strateški partner može računati na potporu od 1 posto birača.

Aktualni trendovi među biračima idu u prilog Andreju Plenkoviću i HDZ-u, i stvarno neće biti iznenađenje ako raspišu izbore za ljeto. Jer, Vladinu politiku u borbi protiv koronavirusa i recesije podupire većina građana.

Zapravo, nakon godina, pa i desetljeća, jedna Vlada u kriznim situacijama može računati na potporu 60 posto građana, dok 34 posto ne odobrava rad izvršne vlasti. Ukratko, u 60 dana za više od 30 postotnih poena narasla je Vladina potpora.

Isto tako, nakon godina pesimizma većina građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. To misli 51 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru misli 39 posto, dok ne zna njih 10 posto. I tu je vidljiv velik porast optimizma za više od 30 posto.

Kriza je i nakon 60 dana pokazala da se građani okupljaju oko lidera. Predsjednik Zoran Milanović povećao je popularnosti i o njemu pozitivan dojam ima čak 76, a negativan njih samo 20 posto.

Popularnost raste i Andreju Plenkoviću i trenutačno o njemu pozitivno misli 69 posto birača, a negativno njih 28 posto i on je u mjesec dana pridobio 15 postotnih poena.

O Miroslavu Škori pozitivno misli 57 posto ispitanika, a njih 35 posto misli negativno, dok potpora Davoru Bernardiću isto raste, ali ne kao njegovim političkim oponentima i trenutačno o njemu 41 posto birača ima pozitivan, a njih 48 posto negativan dojam.

Na kraju - Milan Bandić je na “političkom dnu” i o njemu negativan dojam ima 75 posto ispitanika, a pozitivan njih 21 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:31