PIŠE NIKOLA PATKOVIĆ

HDZ Požege i Požeške županije godinama je tvornica afera, pogledajte samo popis ovih imena

Teško je bilo gdje u Hrvatskoj na tako malom prostoru pronaći toliko "uglednika" opterećenih aferama
Darko Puljašić, Mario Pilon i Josip Vitez
 Vlado Kos/Cropix, Privatni Album

Tvornica afera. Najkraća je to definicija djelovanja HDZ-a u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. Tako je već godinama, pa nikoga nije iznenadio ni najnoviji lokalni proiz­vod te neslavne tvornice u kojem su glavni akteri gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić te njegov zamjenik Mario Pilon. Njihovo nagovaranje i pritisak na direktora gradske komunalne tvrtke Josipa Viteza da poslove energetske obnove zgrada dodijeli podobnim i odabranim tvrtkama uz svjesno zaobilaženje zakona samo je još jednom, zahvaljujući Vitezovu viteškom činu, otkrilo sav jad i bijedu požeške, ali i hrvatske politike općenito. Jer, i sada, dok ovo čitate, vjerojatno se u nekim državnim, županijskim, gradskim ili općinskim uredima događa nešto slično.

Ovaj slučaj nije iznimka. Uzeti mito, prevariti, namjestiti svojima poslove vrijedne desetke, stotine tisuća, pa i milijuna kuna uobičajeni je, nažalost, modus operandi dobrog dijela hrvatskih političara i dužnosnika. O tome svjedoče i brojni sudski postupci, a o onima koji se, pak, gurnu pod tepih, da i ne govorimo. No, nekako baš iz Zlatne doline, inače prirodom bogate i prepune radišnih ljudi, koji od svoga rada, nažalost, ne mogu pošteno živjeti, najviše ih izbije na površinu.

Da je tamošnji HDZ tvornica afera u toj gospodarski i ekonomski opustošenoj županiji, dovoljno je napisati imena što bivših, što sadašnjih HDZ-ovaca, koji su se iz različitih razloga našli pod istragama ili na optuženičkoj klupi. Franjo Lucić, Alojz Tomašević, Vedran Neferović, Darko Puljašić, Mario Pilon, Ivan Svjetličić... samo su najistaknutiji među njima, ali tu je i cijeli niz nižerangiranih dužnosnika, čelnika lokalnih javnih tvrtki i ustanova koji svojim ponašanjem i djelovanjem od Zlatne doline čine Dolinu afera, a posljedično i Dolinu suza.

Teško je bilo gdje u Hrvatskoj na tako malom prostoru pronaći toliko "uglednika" opterećenih aferama. Fizički nasrnuti na suprugu, nuditi mito novinaru, u pijanom stanju vrijeđati policajce, sudjelovati u malverzacijama javnim novcem... Sve to nudi se na programu požeške političke scene kojom HDZ, izuzev jednog kraćeg SDP-ova perioda, suvereno drma od uspostavljanja hrvatske neovisnosti. Istina, Lucić je stranački marginaliziran, Tomašević je iz HDZ-a izbačen..., ali tek kada je "dogorjelo do noktiju". No, čak ni tada HDZ nije ni pokušao smijeniti župana Tomaševića, nego ga i danas podržavaju u Županijskoj skupštini.

Puljašić sada izlazi iz Sabora, iako je zapravo nevjerojatno da mu je predsjednik stranke Andrej Plenković omogućio da postane zastupnik znajući da je ovaj opterećen optužnicom zbog sumnji na malverzacije novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Znali su i za ovu posljednju aferu prije nego što je složena izborna lista u požeškom HDZ-u! Nije valjda da i ta činjenica nije prinesena pozornosti premijera Plenkovića, kao što je bio slučaj s pismom koje je u HDZ poslala Mara Tomašević i u kojem je upozorila vrh HDZ-a da im je župan obiteljski nasilnik!? Ok. I ova afera ima svoja imena i prezimena, ali zbog grijeha nečinjenja, kao i katastrofalnog kadroviranja odgovornost snosi i vrh stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:32