HOĆE LI SE OPET KANDIDIRATI?

HDZ: Predsjednica će bez nas teško dobiti izbore, njenu odluku čekamo do jeseni

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“Nemamo komentara, predsjednica je o tome sve već rekla”, poručeno je Jutarnjem s Pantovčaka nakon što je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao da stranka na jesen mora početi s pripremama za predsjedničke izbore.

“Početak jeseni je primjereni rok kada moramo krenuti u pripreme te vjerujem da će se do tada predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučiti hoće li ići u borbu za drugi mandat.”

O tom potom

To je ujedno prvi put da iz HDZ-a dolazi “rok za odluku” predsjednice, bez obzira na to što se Bačić ogradio riječima “ne mislim da treba dati rok predsjednici”. Prije koji dan su i predsjednik stranke Andrej Plenković i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekli kako očekuju da čuju želi li Grabar-Kitarović zatražiti drugi mandat i dobiti podršku HDZ-a. “Mi smo u HDZ-u izrazili spremnost da podržimo predsjednicu za novi mandat”, ponovio je i Bačić, ali uz upozorenje da Kolinda Grabar-Kitarović “teško može pobijediti na predsjedničkim izborima ako iza nje ne stane najjača politička stranka”. Novinari su pitali Branka Bačića smatra li da se predsjednica još ne želi izjasniti jer bi time prestala kritizirati Vladu, Bačić je kazao da ovlasti predsjednici omogućuju komentiranje dnevnih događaja. “Je li to potrebno i dobro dnevno komentirati politička događanja u Hrvatskoj, to najbolje ona zna, ali time otvara pitanja je li podržava ili ne podržava Vladu. Kada vi dnevno komentirate, onda jasno da mediji i građani komentiraju jesu li te izjave za ili protiv Vlade”, rekao je Bačić.

“Rad Vlade ostavlja predsjednici mogućnost da svoj rejting gradi i na dobrim ocjenama za Vladu. Takav rad bit će vjetar u leđa Kolindi Grabar-Kitarović ako se odredi za drugi mandat.” Bačić je kazao da HDZ ne razmišlja o drugom predsjedničkom kandidatu nego očekuje da se predsjednica očituje. “Ako to ona odbije, o tom potom.”

Iako na Pantovčaku ne žele komentirati iznenađujući istup Branka Bačića, koji se može shvatiti i kao upozorenje da predsjednica treba biti “nježna prema Vladi”, u HDZ-u nema iznenađenja. “Bilo je vrijeme da se prestane s tom igrom ‘hoće, neće’, što je predsjednica u zadnje vrijeme radila. A ne može se ni stalno kritizirati Vladu koju je sastavio HDZ, a onda čekati puna podrška stranke”, rekao nam je jedan visoko pozicionirani član stranke. Kako je sukob u zadnje vrijeme kulminirao, mnogi HDZ-ovci iz vrha stranke smatrali su da s time treba prestati. “To šteti i HDZ-u i Plenkoviću i Grabar-Kitarović i daje vjetar u leđa svima izvan HDZ-a”, kaže naš sugovornik.

Ne kalkulira

S Pantovčaka su ovih dana stizala drukčija objašnjenja, da predsjednica želi i mora upozoriti na probleme s demografijom i blokiranima, a da time i pokazuje kako ne kalkulira oko drugog mandata. Kada je najavila svoje mjere za demografsku obnovu nije razmišljala o drugom mandatu, procjenjujući da još ima vremena. Jedini cilj joj je bio, uvjeravali su nas njezini suradnici, dati doprinos da se pokrene rješavanje gorućih problema u društvu. “To nije bila kritika ove Vlade, jer ona i nije kriva za stanje u demografiji”, govorili su suradnici predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:53