PRIJEDLOZI

HDZ PRITIŠĆE KRSTIČEVIĆA Još ga nagovaraju da im nosi listu u Dalmaciji, među kandidatima će sigurno biti Kalmeta i Đakić, možda i izbačeni Milinović!

 CROPIX

Sve stranačke organizacije HDZ-a poslale su prijedloge imena za liste za parlamentarne izbore u središnjicu stranke, a iako su više-manje nositelji lista već definirani, ostaju otvorena pitanja vodećih imena za dalmatinske izborne jedinice i dijasporu.

Vodstvo stranke i dalje želi vidjeti kao nositelja liste u 10. jedinici Damira Krstičevića, bivšeg ministra obrane, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima imao najviše preferencijalnih glasova iza Plenkovića, no on sam još nije odlučio. Budući da stranka u Dalmaciji nema tako jako ime koje bi moglo privući glasove, lokalni HDZ-ovci u Dalmaciji smatraju kako bi onda, zbog važnosti ove jedinice za HDZ, listu trebao nositi šef stranke i premijer Andrej Plenković, ako Krstičević ne bude htio, iako svi navijaju za njega. No, u središnjici HDZ-a kažu da je to ideja dijela stranke i da još računaju s time da će Krstičević nositi listu. I prijašnji šefovi HDZ-a nosili su liste u Dalmaciji. Sanader je nosio listu u 10. izbornoj jedinici, a Karamarko u 9.

Ključna razlika

Neki dalmatinski HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali, ali i neki sugovornici iz vrha stranke, vide logiku u tome da Plenković, koji je rodom s Hvara, pomogne HDZ-u preferencijalnim glasovima da uhvate mandat više u izbornoj jedinici u kojoj će se voditi jedna od najjačih bitki na desnici, jer će listu Domovinskog pokreta nositi Ruža Tomašić, a listu Mosta Božo Petrov. Posebno u okolnostima kad u 1. zagrebačkoj izbornoj jedinici, zbog potresa, ali i zbog povijesne naklonosti birača ljevici i centru, HDZ ne može računati na velik broj mandata. U tom slučaju, dio stranke se zalaže da ministar Vili Beroš nosi 1. jedinicu.

No, šef stranke Plenković sinoć je u Dnevniku HRT-a prekinuo sve špekulacije te potvrdio da će biti nositelj liste HDZ-a u 1. izbornoj jedinici u Zagrebu. Dodao je kako vidi da se gospodin Bauk prepao da će doći u 10. izbornu jedinicu. “Ali neka se ne boji, ja ću biti u 1. jedinici. Zagreb je ipak moj grad”, poručio je.

Što se tiče mandata, rekao je da se nada rezultatu sličnom onom prije četiri godine. “Na prošlim smo izborima osvojili 61 saborski mandat. Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat”, zaključio je Plenković.

- HDZ-u će biti ključne IX. i X. izborna jedinica jer razlika koja se ovdje postigne može biti ključna za relativnu pobjedu - kaže jedan HDZ-ovac iz Dalmacije.

Dilema

Dalmatinske županijske organizacije, kako doznajemo, poslale su čak 50 do 60 imena kao prijedloge za listu. Splitska županija imat će 10 imena na listi, a Dubrovačka četiri. Od splitskih HDZ-ovaca na listi će se sasvim sigurno naći predsjednik ogranka Petar Škorić, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, vjerojatno i Ante Bačić, te još jedna osoba od predloženih imena - Krešo Čaljkušić, Jelena Hrgović, Marija Čizmić, Ante Šošić, Ante Mihanović, Mirjana Čagalj, Zrinka Mužinić Bikić i Vedrana Šimundža Nikolić. Kad je riječ o dubrovačko-neretvanskom HDZ-u, na listi će se sigurno naći Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i vjerojatno župan Nikola Dobroslavić. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matošić nije predložen, kao ni Sanja Putica.

Na listi će sasvim sigurno biti i neki od HDZ-ovih načelnika i gradonačelnika iz Dalmatinske zagore i Cetinske krajine poput gradonačelnika Trilja Ivana Šipića, načelnika Hrvaca Dinka Bošnjaka, a iz Sinja bi mogli biti predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić i alkarski vojvoda Boško Ramljak koji su nedavno i bili kod Plenkovića, te Anđelko Bilandžić, predsjednik Gradskog vijeća Sinja i šef sinjskog HDZ-a.

Rimac ili Dujić

Nije jasno ni tko će nositi 9. jedinicu. U HDZ-u postoji dilema je li bolje da nova potpredsjednica stranke Zdravka Bušić nosi tu listu ili da ipak ide u dijasporu. Ne bude li ona nosila listu u 9. jedinici, kao mogući nositelji spominju se politički tajnik Ante Sanader, koji je iz Kaštela, ali i ministar uprave Ivan Malenica te bivša gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev. Moguće je i da će se na listi naći ličko-senjski župan Darko Milinović koji je izbačen iz HDZ-a.

Na listi u ovoj izbornoj jedinici sasvim sigurno će biti iz Zadarske županije Grozdana Perić, Martin Baričević, Josip Bilaver i Božidar Kalmeta, moguće i Maja Pletikosa. Šibenska županija imat će četiri mjesta na listi i to će biti Branka Juričev-Martinčev, Ivan Malenica, Ivica Poljičak, te ili Josipa Rimac, ili predsjednik ŽO HDZ-a Nediljko Dujić. Župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić nisu htjeli biti predloženi za liste jer računaju na još jedan mandat na lokalnim izborima 2021.

Kad je riječ o “zagrebačkim jedinicama”, HDZ želi na čelu druge izborne jedinice vidjeti generala Mladena Markača i krajem tjedna će se znati je li pristao nositi listu. Bit će tu mjesta i za glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, koji se spominje i kao nositelj u toj izbornoj jedinici ne bude li Markač pristao. Šestu izbornu jedinicu sigurno će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a za listu su predloženi i predsjednik županijskog HDZ-a Dražen Barišić, te Mato Čičak. Sedmu će nositi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a na listi će se u toj izbornoj jedinici sasvim sigurno naći i Davor Ivo Stier, kao jedini iz Plenkovićeve oporbe koja je izgubila na unutarstranačkim izborima. Treću izbornu jedinicu nosit će ministar gospodarstva Darko Horvat, a 4. župan osječki Ivan Anušić.

Svi ministri

U toj će izbornoj jedinici, doznajemo, na listi biti i šef Hvidre Josip Đakić, ministrica Vesna Bedeković, te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Petu izbornu jedinicu nosit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, a na listi će se naći i ministri Josip Aladrović i Mario Banožić, ali moguće je i bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Osmu jedinicu nosit će ministar prometa Oleg Butković. Prema izvorima iz HDZ-a, svi sadašnji ministri bit će na listama. S Marijanom Petir još se pregovara. Ona ima ponudu i iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:22