SAMI PROTIV SVIH

HDZ prvi put protiv svih: I predsjednice, i premijera i Mosta!

Tihomir Orešković
 Dragan Matic / HANZA MEDIA / HANZA MEDIA

ZAGREB - Daniel Markić nije izbor HDZ-a i HSLS-a za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije oko kojeg se već puna tri mjeseca vode pozadinske bitke na relaciji predsjednica - premijer - Domoljubna koalicija i Most - potvrdilo se to i jučer na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kada su se usprotivili njegovu imenovanju. Četiri člana, HDZ-a i HSLS-a, rekli su “ne” Markiću unatoč tome što su se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković, koji je tjednima odbijao supotpisati otkaz Draganu Lozančiću, napokon usuglasili oko Daniela Markića. Ovo je prvi put da je HDZ javno pokazao otpor i premijeru i predsjednici.

‘Lozančić je bez mrlje’

HDZ-ovci su svojim glasanjem, kako doznajemo iz vrha stranke, samo htjeli potvrditi raniji stav o imenovanju Danijela Markića. U HDZ-u smatraju neodgovornim da se na tako važnu funkciju imenuje čovjek protiv volje i suglasnosti najveće vladajuće stranke. Kažu kako na premijeru Tihomiru Oreškoviću i Mostu leži najveća odgovornost za moguće posljedice takvog postupanja.
Markić je dobio podršku Odbora, ali zahvaljujući glasovima oporbenjaka.
- Većinom glasova usvojen je prijedlog da Markić bude pozitivno ocijenjen i da može biti imenovan ravnateljem SOA-e. Omjer glasova bio je 6:4 - izvijestio je novinare nakon zatvorene sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić i dodao kako je prekinuta trakavica koja traje još od 27. siječnja. Ostojić je naglasio kako Lozančić odlazi bez mrlje u svojoj karijeri, ali nije otkrio koja je to nova dužnost: “U prijedlogu nema navoda o tome da je prekršio zakon, a s obzirom na to da je s premijerom dogovorio novu dužnost, ne sumnjam da je to istina”.

Prvi bez potpore

Tako će Markić preuzeti SOA-u s dužnosti načelnika za međunarodne odnose i hipotekom otpora iz redova vladajućih za razliku od Lozančića koji je 2012. izabran jednoglasno, ujedinivši i vlast i oporbu kao kandidat tadašnjeg premijera Zorana Milanovića koji mu je bio nadređen u doba Račanove Vlade. Njegov prethodnik Josip Buljević preuzeo je upravljanje tajnom službe 10. listopada 2008. od Tomislava Karamarka bez osporavanja, nekoliko dana nakon ubojstva Ivane Hodak i velike smjene ministarskih kadrova koje je proveo Ivo Sanader.
Markić, rođen 1970. u Francuskoj, kao i Lozančić ima dvojno državljanstvo - i upravo je ono bilo razlog izdvojenog mišljenja Darija Hrebaka (HSLS) koji je to smatra problemom.

Problem u strategiji

Izdvojeno mišljenje dao je i dopredsjednik Odbora Miroslav Tuđman koji, kaže, nema ništa protiv Markića, ali mu nije dao glas zato što bi to značilo “odricanje od predizbornog programa nacionalne sigurnosti Domoljubne koalicije”.
- Nije problem u Markiću nego u pristupu: htjeli smo da se najprije raspravi koncept nacionalne sigurnosti, a onda razgovaramo o osobi koja bi taj program realizirala. Iskazi Markića su bili prekratki da bi se o tome moglo razgovarati. Program nije samo par redaka koji su tamo citirani, a neki i krivo citirani. Od 2002. ne postoji strategija nacionalne sigurnosti, a u postojećoj još stoji da Hrvatska treba postati članica NATO-a i EU, što naprosto spada u arheologiju - objasnio je Tuđman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:31