GRADONAČELNIK O OTKAZU ŠKORI

'HDZ s ovim nema veze, htjeli smo pjevača, a ne da plaćamo političara'

Koncert smo ugovorili pod jednim uvjetima, a sad imamo druge. Grad ne može platiti koncert bilo kojem političaru, pa ni Škori, tvrdi Aladić
Goran Aladić
 Emica Elveđi / CROPIX

Donji Miholjac, odnosno njegov gradonačelnik Goran Aladić pridružio se nizu svojih kolega iz hrvatskih gradova i općina koji su odlučili otkazati već ugovoreni koncert Miroslava Škore zbog njegova ulaska u utrku za predsjednika Hrvatske.

Škoro je Miholjčanima i njihovim gostima trebao zapjevati za Dan grada, 29. rujna, kada slave i dan svoga zaštitnika Sv. Mihovila, no devet dana prije koncerta Škorin je menadžment primio obavijest o otkazivanju koncerta, a iz njegova političkog stožera vrlo brzo su se oglasili komentarom da je “do otkazivanja došlo zbog pritiska kojeg je na nezavisnog gradonačelnika Aladića izvršio njegov koalicijski partner HDZ.”

Aladić je, dakle, prvi nezavisni čelnik nekog grada i općine koji je Škori otkazao ugovoreni koncert, no činjenica da je s HDZ-om u koaliciji koja upravlja gradom sugerira da je ova stranka imala svoje prste u tome. Aladić to demantira, o svemu se oglasio i podužim otvorenim pismom, pa smo o cijeloj situaciji razgovarali s njim.

Je li HDZ izvršio pritisak na vas da otkažete Škorin koncert?

- Ne. Niti jedan promil pritiska na mene nije izvršen. HDZ je naš koalicijski partner, ali u ovome nije sudjelovao ni na koji način, ni kad smo ugovarali koncert, ni kad smo ga odlučili otkazati. To je moja autonomna odluka. Iz Škorina stožera nazivaju me HDZ-ovim poslušnikom iako sam sa svojom Nezavisnom listom na izborima pobijedio sve stranke, pa i HDZ, a to planiram i ponoviti, kao što i HDZ razmišlja kako će mene pobijediti. Otkazivanje koncerta nema veze s HDZ-om, nego sa Škorom.

Kako to mislite?

- Koncert smo ugovorili pod jednim uvjetima, a sada imamo druge. Ugovorili smo ga sa Škorom glazbenikom, a sada bi nam trebao doći pjevati Škoro političar, koji je osobno izabrao da će postati političar, najavio kandidaturu za predsjednika države, otvorio svoj službeni Facebook profil u kojem se reklamira kao predsjednički kandidat, kao takav nastupa u javnosti... To više nije isto i Grad ne može platiti koncert bilo kojem političaru, pa tako ni njemu. Njegovo je legitimno pravo ući u politiku i kandidirati se i ja s time nemam nikakav problem, ali nema pravo s nama ugovoriti jedan proizvod, a isporučiti i naplatiti drugi.

Kao čovjek koji je doktorirao na zaštiti autorskih prava, gospodin Škoro bi to morao znati. Po meni, Škoro se i ranije trebao sam javiti i otkazati koncert, jer je svojim djelima promijenio uvjete pod kojima je sve dogovoreno. Njemu su vrata Donjeg Miholjca u privatnom aranžmanu uvijek otvorena, može doći ovdje pjevati komercijalno kad god želi, ali kao političaru Grad mu neće platiti niti organizirati koncert. Osobno mu želim puno poslovnog uspjeha i fer političku borbu, ali preko ovoga nismo mogli prijeći kao da se ništa ne događa.

Ipak, za Škorinu kandidaturu zna se cijelo ljeto. Što ste čekali do sada i otkaz mu isporučili devet dana prije koncerta?

- Razmišljao sam o tome i ranije, ali sam mislio da će se zadržati neka razina odijeljenosti Škore kao pjevača i Škore kao političara. No, u zadnje vrijeme smo uvidjeli da stvari izmiču kontroli, da se njemu na koncertima skandira: “Škoro predsjednik!” i da puno ljudi na te koncerte dolazi zato što je najavio kandidaturu.

Takva situacija dovela bi i do podjele među građanima, gdje bi jedni došli na koncert samo zato što je Škoro kandidat za predsjednika, a drugi upravo zato ne bi došli, a možda su planirali dok je bio samo pjevač. Nama predstoje veseli dani i ne želimo podjele među građanima Uspjeli smo naći i zamjenu jer je Slavonija Band imala slobodan termin pa će nas oni zabavljati.

Jesu li vam se javili iz Škorina menadžmenta? Očekujete li možda tužbu?

- Iz medija sam vidio da se javio njegov politički menadžment koji je komentirao moju odluku, što samo prisnažuje ono što sam već rekao o razlozima otkazivanja. Njegov glazbeni menadžement s kojim je koncert ugovoren nije se javio ni meni ni TZ-u Grada, koja je formalni organizator svih manifestacija povodom Dana grada, pa i tog koncerta. O tužbi nisam razmišljao i u tom smislu ne očekujem ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:26