POPIS STANOVNIŠTVA

HDZ se narugao šefu SDP-u: ‘Posrnuli Peđa ponovno se osramotio, opet je pao na ispitu iz prava‘

Grbin se, naime, nije složio s tvrdnjom premijera da popis stanovništva nije baza koja se koristi za izbore.

Andrej Plenković i Peđa Grbin

 Damjan Tadić/Cropix

HDZ je na svojoj službenoj Facebook stranici komentirao poruke Peđe Grbina, šefa SDP-a, iznesene danas na Twitteru.

Grbin se, naime, nije složio s tvrdnjom premijera Andreja Plenkovića da popis stanovništva nije baza koja se koristi za izbore.

- Posrnuli Peđa Grbin ponovno se osramotio, opet je pao na ispitu iz prava. Prozvao je premijera Andreja Plenkovića zbog Popisa stanovništva, a nije ni pročitao Zakon, u kojem jasno piše da se Popis ne može koristiti za druge evidencije, pa tako ni za izbore u Hrvatskoj. Na tu je notornu činjenicu Državni zavod za statistiku danas morao upozoriti raznorazne nevježe i/ili lažljivce kao što je Grbin. To je valjda taj njegov #noviSDP, odgovorio je HDZ Grbinu, pa nastavio:

- I dva pitanja za kraljevića naknada za odvojeni život: 1. Hoće li napasti vlastitu partiju zato što sama, dok je bila na vlasti, nije izmijenila zakon & uvela da se izborne jedinice kreiraju na temelju Popisa stanovništva, a ne Registra birača? 2. Hoće li nasrnuti na SDP zato što nije, dok je bio na vlasti, promijenio model s 10 izbornih jedinica? SDP-ovci, licemjerje vam je ime, poručio mu je HDZ.

Podsjetimo, šef SDP-a je na Twitteru upozorio Plenkovića da u EU broj članova Europskog parlamenta ovisi o popisu i broju stanovnika, da je u SAD-u je popis temelj za broj elektora i mjesta u Predstavničkom domu, ali da, kako je naveo, ‘kod nas - ne može‘.

- Majstor se upro objasniti da je popis stanovnika nevaljan, bez obzira na štetu koju time radi. A ako je točno da podaci iz popisa ne valjaju, kao što AP danima tvrdi, onda bi ih trebalo prestati koristiti za druge stvari za koje se koriste, ravnateljica DZS bi trebala momentalno biti razriješena, a Vlada pokrenuti radnje za provođenje novog popisa, napisao je na Twitteru Grbin.

Podsjetimo, Vlada je nedavno predstavila izmjene Zakona o izbornim jedinicama, koje je oporba dočekala na nož, ali i kritike od pojedinih ustavnih stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15