PRVA REAKCIJA

HDZ se oglasio: ‘Žalit ćemo se na presudu, otklanjamo kolektivnu odgovornost članova‘

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, naglašavaju
Zagreb, 291020.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na potpisivanju Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinskozagorske i Zagrebacke zupanije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda
Na fotografiji:
 Davor Pongracic/Cropix

Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine.

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika.

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.

Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela.

Predstavnik HDZ-a najavio žalbu na novu presudu u slučaju Fimi media

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak najavio je u petak žalbu na presudu u aferi Fimi media, ističući da je stranka osuđena za radnje bivšeg predsjednika Ive Sanadera i blagajnice Branke Pavošević te da sadašnji vrh i članstvo "nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba".

"HDZ je proglašena odgovornom za radnje fizičkih osoba, dakle odgovornih osoba u stranci, prvookrivljenika Ive Sanadera i blagajnice Branke Pavošević. Ta se odgovornost izvodi iz njihove krivnje, radi se o objektivnoj odgovornosti. HDZ je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3,5 milijuna kuna i oduzima se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna", rekao je novinarima Terešak.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media, dok je HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud proglasio "odgovornim".

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Terešak je istaknuo da se u novom postupku, što se tiče odgovornosti HDZ-a, od prvopostavljene optužbe na 31 milijun kuna sada došlo na 14,6 milijuna. "Držim da ovo vijeće nije postupalo po ukidnom rješenju Vrhovnog suda, nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja određenih činjenica, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a, te držim kako ćemo u argumentaciji u žalbi koju ćemo podnijeti na ovu presudu, uspjeti s navedenom žalbom", istaknuo je Terešak.

Dodao je kako vrh i članstvo HDZ-a nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe u ovom suđenju.

Upitan da pojasni koje se to odluke Vrhovnog suda nisu poštivale na suđenju, Terešak je kazao kako to ne može ukratko elaborirati jer ima više stvari.

"Prije svega bih istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženika Mladena Barišića u odnosu na sve optuženike, a isti je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća", zaključio je Terešak.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:13