PAKT

HDZ SPAŠAVA KOMADINU Butković pomogao SDP-u da mu prođe proračun?

Oleg Butković i Zlatko Komadina
 CROPIX

Da bi mu danas prošao proračun za 2019., dugogodišnji primorsko-goranski župan, SDP-ovac Zlatko Komadina, kako doznajemo, morao je zatražiti pomoć - HDZ-a! Komadini je, naime, prije dva tjedna, 29. studenoga, pao proračun jer je nezavisni vijećnik i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, netom prije glasovanja, iznenada otišao sa sjednice zbog bolesti punice.

A upravo njegov glas bio je presudan za izglasavanje proračuna jer je omjer snaga vladajućih i oporbe u Županijskoj skupštini 23:23. Za usvajanje proračuna trebala su 24 glasa - “za” su bila 23 vijećnika SDP-ove koalicije, 19 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Iako su u SDP-u računali na Kneževićev glas, pogotovo zato što mu je prihvaćen amandman za obnovu sportske dvorane u Delnicama, navodno vrijedan oko pola milijuna kuna, njegova potpora je izostala. Knežević je tada cijelo jutro bio u Skupštini, a onda je 15-ak minuta prije glasovanja kazao da je dobio poruku da je punici loše te je otišao. Komadina je tako ostao bez proračuna, a poslije je izjavio da proračun nije srušila punica, nego da je riječ o političkoj igri.

Osigurač

- HDZ-u bi bilo bolje da se bavi zaustavljanjem iseljavanja iz Hrvatske, umjesto iseljavanjem delničkog gradonačelnika iz kvoruma Županijske skupštine da ne bi slučajno prošao proračun, jer smo upravo prihvatili amandmane za grad Delnice. Postoji osnovana sumnja da je to povezano. A njima na dušu je li drukčije - komentirao je tada Komadina, a Knežević je izjavio da će sljedeći put podržati Komadinu. No, SDP-ov župan ovaj put nije se sasvim oslonio na prevrtljivog Kneževića, nego se, kažu naši izvori, obratio HDZ-ovcima, točnije šefu primorsko-goranskog HDZ-a i ministru prometa Olegu Butkoviću, koji mu je, navodno, odlučio pomoći. No, HDZ-ov ministar prometa Butković tvrdi drukčije.

Konzultacije

- Činjenica je da Vlada i Županija surađuju na nekim projektima, ali HDZ je oporba u Županiji i nećemo podržati proračun. Sve ostalo su spekulacije - kazao je kratko Butković o glasinama da je pomagao SDP-ovu Komadini u vezi s proračunom.

Pitanje je li točno da se za pomoć oko usvajanja županijskog proračuna za 2019. godinu obratio i HDZ-ovcu Olegu Butkoviću, uputili smo jučer i županu Zlatku Komadini.

- Dogovor oko proračuna rezultat je zajedničkih konzultacija koje sam kao župan održao sa svim vijećnicima i strankama zastupljenima u Skupštini Primorsko-goranske županije - kazao nam je kratko i Komadina.

Gradonačelnik Delnica i nezavisni vijećnik u Skupštini Primorsko-goranske županije Ivica Knežević potvrdio je jučer za Jutarnji list da će danas, u drugom pokušaju, podržati Komadinin proračun. Pošto mu HDZ drži većinu u Gradskom vijeću Delnica, Kneževića smo pitali je li njegova odluka rezultat dogovora s HDZ-om, odnosno Olegom Butkovićem.

- Ne znam odakle vam ta informacija. Činjenica je da imam koalicijski sporazum s HDZ-om u Gradskom vijeću Delnica i mogu potvrditi da u tom smislu izvrsno surađujemo, ali ne bih miješao gradsku i županijsku razinu. Prema tome, razlog zbog kojeg nisam podržao prvi prijedlog županijskog proračuna bila je iznenadna puničina bolest - rekao nam je jučer Knežević. Ponovio je da bi i na prošloj sjednici glasao za proračun da nije morao hitno otići.

- Punica mi je završila u bolnici zbog zdravstvenih problema. S obzirom na to da ona u Zagrebu živi sama i da je moja supruga bila na putu, morao sam otići i biti s njom. Na sutrašnju sjednicu, osim ako mi se, ne daj Bože, nešto nepredviđeno ne dogodi, dolazim i podržat ću proračun - kaže Knežević.

Župan Komadina već je prihvatio njegov amandman o financiranju obnove sportske dvorane u Delnicama, a Knežević se nada da će danas biti prihvaćen i njegov amandman kojim traži sredstva za infrastrukturu na području Grada Vrbovskog.

Intervencija

- U Županijskoj skupštini ne predstavljam samo grad Delnice, nego cijeli Gorski kotar. Kolege iz Vrbovskog kažu da im je za daljnji razvoj gospodarstva nužna ta infrastrukturna investicija i nadam se da će taj amandman sutra biti prihvaćen - rekao nam je jučer Knežević.

Ipak, upućeni na terenu tvrde da je upravo Butković intervenirao kod Kneževića da danas, u drugom pokušaju, ispoštuje dogovor i podrži Komadinin proračun. Naime, Knežević već dugo slovi kao HDZ-ov čovjek jer mu upravo HDZ-ovci u Delnicama drže većinu u Gradskom vijeću. Knežević je, inače, u Skupštinu ušao na nezavisnoj listi Hrvoja Burića, ali ga je brzo napustio te se priklonio HDZ-u. S Kneževićevim glasom, HDZ-ovci će tako moći glasati protiv proračuna, ali ipak pomoći SDP-ovcu Komadini da mu prođe proračun. A sve kako bi se izbjegli novi izbori za Županijsku skupštinu koji očito ne odgovaraju nikome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:37