STRATEGIJA

HDZ TEMPIRA IZBORE ZA RUJAN? 'U kolovozu je obljetnica Oluje, a prođu li naši dobro na Euru...'

 Goran Mehkek / CROPIX

– Na parlamentarne izbore ćemo u nedjelju, 18. rujna, ili tjedan dana poslije, 25. rujna – kazao je u utorak za Slobodnu Dalmaciju, nedugo nakon istupa Tomislava Karamarka, izvor vrlo dobro upućen u zbivanja u HDZ-u.

Od istog izvora još u ponedjeljak su stizala uvjeravanja kako ne postoji ni minimalna šansa da se Karamarko povuče pod teretom slučaja Drimia, ustupi svoje mjesto drugome i omogući nastavak Vlade s Oreškovićem na čelu i Mostom kao glavnim partnerom. Pokazalo se to točnim već s prvim Karamarkovim rečenicama u sjedištu stranke na Trgu žrtava fašizma.

Strategija o rušenju premijera i stavljanje njegova opoziva na dnevni red prije Karamarkova, izglancana je još sredinom prošloga tjedna u stranačkoj središnjici.

U toj nakani požurila su ga dva Oreškovićeva poteza – nestanak iz Vlade uoči sjednice, te istup u petak, kad je zatražio odlazak dvojice svojih potpredsjednika. Vikend je predsjednik HDZ-a, rečeno je Slobodnoj, iskoristio da na čistac izvede stranačke oponente.

Ne govori s Kolindom

– Pokazalo se da je Tomislav Karamarko neupitni šef stranke. Uz Milijana Brkića iskočilo je još dvoje-troje ljudi, što na Predsjedništvu, što na Središnjem odboru. Jedan od njih bio je Damir Krstičević, koji Karamarku ne može oprostiti to što nije postao ministar obrane, nego je prednost dobio Josip Buljević.

Svoj je istup Krstičević dogovorio s Milijanom Brkićem, koji je u cijeloj ovoj priči vidio priliku da preuzme HDZ. A lista njegovih neslaganja s Karamarkom posljednjih mjeseci vrlo je duga. Nemojte tu zanemariti niti ulogu Kolinde Grabar-Kitarović, s kojom Karamarko gotovo da ni ne komunicira – veli sugovornik.

HDZ-ovcima su vjetar u krila, kaže drugi sugovornik Slobodne, također blizak Karamarku, dali Milanovićevi SDP-ovci kad su u ponedjeljak navečer sa svoga kružoka u Zagorju pustili informaciju da će glasati za prvu ostavku koja dođe na dnevni red Sabora.

– Karamarko im je to plasirao kao mamac, oni su ga zagrizli, a kada su shvatili o čemu se radi i koja mu je namjera, u utorak su se počeli povlačiti i preko Milanovića plasirati priču da će zauzeti stav za sedam-osam dana. Vrlo bitna figura u Karamarkovu planu je Željko Reiner i on je neupitno njegov čovjek.

Pogledajte snimke i vidjet ćete da je zadnjih dana stalno uz predsjednika stranke. On će osigurati da Oreškovićeva smjena dođe na vrijeme na glasanje. Da se razumijemo, nisu SDP-ovci toliko naivni i glupi, pa i njima u konačnici odgovara dvovlašće – kaže sugovornik.

HDZ-ovci navodno imaju spreman i plan B, po kojemu će, kada na dnevni red Vlade dođe očitovanje o zahtjevu Kluba HDZ-a za smjenom premijera, svi ministri odreda dati ostavke. Teško je očekivati da iz plana iskoči netko od njih ili pak saborskih zastupnika, jer svi oni dobro znaju da im politička budućnost ovisi o Karamarkovoj volji.

– Ovaj put Tomo će krojiti liste i neće dopustiti da mu drugi nameću svoje ljude. Prije svega, to se odnosi na Milijana Brkića. Čudno je da on nije ništa naučio na primjeru Drage Prgometa i tome da je dužnost zamjenika predsjednika stranke – čisti protokol.

On zamjenjuje predsjednika kada ga on za to ovlasti. Za to nakon svega neće imati velike prilike – uvjeren je prvi sugovornik.

Bez partnera u kampanji

A na pitanje zašto ne odmah na izbore u srpnju, kada je jasno da u roku od 30 dana nitko nakon pada Vlade neće moći sastaviti većinu, odgovor:

– Ako sve prođe kako je zamišljeno, HDZ-u trebaju dva mjeseca mira. U kolovozu imamo obljetnicu "Oluje", koja je vrlo bitna za taj emocionalni val koji će se pokrenuti. A koliko god vam zvučalo nevjerojatno, nemojte zanemariti ni Europsko prvenstvo u nogometu i što bi mogao značiti uspjeh naše reprezentacije.

To je puno važnije nego tko će biti tehnički premijer, jer u HDZ-u vlada mišljenje da to neće imati utjecaja na birače. A i imenovat će ga predsjednica po svojem izboru.

Kad se u HDZ-u povede priča o izbornom rezultatu, tu su očekivanja posve suprotna. Izvor s početka teksta uvjeren je u pobjedu stranke, dok je kolega iz mlađe garde puno oprezniji.

– Ja nisam siguran kolike su nam šanse i odgovaraju li nam uopće izbori. U tome stavu nisam usamljen u stranci. Čak mislim da su nam u siječnju, nakon trakavice s formiranjem većine, izgledi bili puno veći nego što su danas, u srpnju ili rujnu – kazao je HDZ-ovac.

Karamarkov je plan, kako sada stvari stoje, na izbore izaći sam i odreći se brojnih partnera iz današnje Domoljubne koalicije. S druge strane, Mostu daju minimalne šanse za ponavljanje lanjskog rezultata, uvjereni su čak u njegov nestanak s političke scene, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:24