BEZ KVORUMA

HDZ: ‘Toliko o ‘ujedinjenoj i nikad složnijoj oporbi‘. Sami si podmeću klipove‘

Saborski Odbor za Ustav ostao bez kvoruma, došli samo HDZ-ovi članovi

Krunoslav Katičić, Branko Bačić

 Damjan Tadic/Cropix

Zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska oporbenih članova, saborski Odbor za Ustav i Poslovnik nije se u utorak očitovao o prigovoru Dalije Orešković (Centar) na odluku predsjedavajućeg akademika Željka Reinera (HDZ) da iz Sabornice udalji HSS-ova Željka Lenarta.

Od 13 članova Odbora na sjednicu ih je došlo samo šest i to HDZ-ovih: predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković te članovi Branko Bačić, Marija Jelkovac, Damir Habijan, Nikola Mažar i Kruno Katičić.

Uz izuzetak Milorada Pupovca (SDSS) i Vesne Nađ (Socijaldemokrati), ostali se, prema dostupnim informacijama, nisu ispričali za nedolazak.

Potpredsjednik Sabora akademik Reiner prošli je četvrtak, tijekom rasprave o radu HERA-e u prošloj godini, iz Sabornice udaljio HSS-ova zastupnika Lenarta koji nije mirno prihvatio tu odluku, prozivajući Reinera da mu ne da govoriti, odnosno da ga želi ušutkati.

"Mislite da ćete nam začepiti usta, nećete", poručio mu je tada Lenart koji se zbog kazne nije obratio Odboru, ali je to učinila zastupnica Orešković, prigovarajući zbog izrečene stegovne mjere. Orešković je došla na sjednicu Odbora, ali kako ona formalno nije otvorena, javnost nije dobila priliku čuti detalje njenog prigovora.

Katičić (HDZ): ‘Nije mi jasno...‘

Tijekom poslijepodneva o sjednici Odbora na Facebooku se oglasio HDZ.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Zbog nedolaska oporbenih članova i izostanka kvoruma, Odbor za Ustav i Poslovnik nije se mogao očitovati o prigovoru Dalije Orešković na odluku o udaljenju HSS-ova Željka Lenarta iz sabornice. Na sjednicu su došli svi HDZ-ovci, ali zbog neozbiljnosti svojih „kolega“ iz oporbe ni zastupnica Orešković nije imala priliku javnosti predočiti detalje svog prigovora.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić: Mogu razumjeti kada iz oporbe bez argumenata nasrću na Vladu RH i parlamentarnu većinu - jer ni za što drugo nisu sposobni - no moram priznati da mi nije jasno da su među sobom toliko nekorektni i da si, svjesno ili iz neodgovornosti, ovako podmeću klipove. Toliko o “ujedinjenoj i nikad složnijoj oporbi”!", objavili su. (L.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 08:40