MAJSTOR NEPRIMJERENIH POTEZA

HDZ TRAŽI VARGINU OSTAVKU ZBOG SEKSIZMA 'Uvrijedio je sve medicinske sestre u Hrvatskoj!'

 Screenshot HRT

ZAGREB - HDZ osuđuje seksističku izjavu ministra zdravlja Siniše Varge jer je ona uvredljiva za sve medicinske sestre, rekao je na konferenciji za novinare u subotu član HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ivan Ćelić te ustvrdio kako bi Varga trebao dati ostavku jer je taj eksces nakon brojnih ministrovih afera još jednom pokazao da Varga nije u stanju upravljati zdravstvenim sustavom.

Ministar Varga je u petak prilikom dodjele zahvalnica za najliječnika i najsestru, koje svake godine biraju pacijenti, pridržao sestrinsku kutu koju je dobitnica oblačila i rekao: "Volimo da su sestre u pripijenom". Varga se zbog svog komentara ispričao, no u HDZ-u smatraju kako isprika nije dovoljna jer funkcija ministra zdravlja nosi sa sobom odgovornost javne osobe i ističu kako je to kap u moru sveopćih nespretnosti kojima Varga uznemirava hrvatsku javnost.

'VOLIMO DA SU SESTRE U PRIPIJENOM' Varga uz nagradu dodijelio i seksistički komentar

"Radim u Klinici za psihijatriju Vrapče i znam osobno koliko ta najbolja medicinska sestra u prošloj godini ulaže ljubavi i požrtvovnosti za rad s pacijentima. To nije uvreda samo za nju nego i za sve medicinske sestre koje danas u Hrvatskoj rade u sve težim uvjetima za, nažalost, sve manje novaca", kazao je Ćelić.

Ističe kako je Varga, nakon brojnih afera u vrlo kratkom vremenskom razdoblju ovim ekscesom pokazao da nije u stanju upravljati zdravstvom u ovim teškim i odgovornim vremenima te da ne može kontrolirati ni vlastito ponašanje, ni ono što govori niti ono što čini. Pritom je nabrojao da je koristio službeni automobil u privatne svrhe, dodijelio posrednički posao u osiguranju bez javnog natječaja, smijenio ravnatelja što je poslužilo samo kao unutarstranački obračun unutar SDP-a te dodijelio novac za vlastitu udrugu.

"S ovakvim se svjetlom očito Milanović želi boriti protiv tame", kazao je Ćelić, aludirajući na izjavu premijera Milanovića izrečenu u petak u Varaždinu.

HDZ-ova gradska zastupnica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Margareta Madžarić rekla je kako je Vargina izjava klasičan primjer spolne diskriminacije i spolnog uznemiravanja, nagrađene medicinske sestre, cijele struke ali i svih žena.

Smatra kako će posljednja ministrova izjava biti poticaj mnogim medicinskim sestrama da svoju budućnost potraže u Europi i svijetu.

Madžarić je navela i kako je posljednjih mjeseci bilo niz takvih istupa visokih dužnosnika SDP-a, o kojima se Forum žena SDP-a nije oglasio pa ih je upitala je li im važnija poslušnost muškim kolegama ili reagirati na seksističke izjave svojih stranačkih kolega.

Ustvrdila je kako na te izjave, međutim, nisu reagirane ni najviše državne institucije pravobranitelja za ravnopravnost spolova i čelnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 03:55