NOVI HREJTING

HDZ u 5. izbornoj jedinici ima veliku prednost, SDP je premoćan u 8. jedinici

U 5. izbornoj jedinici 14 mandata uzimaju samo četiri liste. Iz 8. izborne jedinice u Sabor prolazi jedna lista više - njih pet

Peđa Grbin i Andrej Plenković

 CROPIX

Rezultati HRT-ovog istraživanja javnog mnijenja HRejting koje je između 29. ožujka i 3. travnja provedeno u 5. i 8. izbornoj jedinici objavljeni su u nedjelju u emisiji "Dnevnik". Prema posljednjem HRejtingu prije skorašnjih parlamentarnih izbora, birači iz 5. i 8. izborne jedinice u Hrvatski bi sabor poslali četiri-pet stranaka ili koalicija.

Za 10 dana u 5. izbornoj jedinici koja obuhvaća tri slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke natjecat će se ukupno 15 lista. Samo četiri, prema HRejtingu, ulaze u Sabor.

Pod broj jedan to je HDZ-ova koalicija koja ima 36,4 %. Petina glasova na istoku zemlje odlazi SDP-ovim Rijekama pravde, odnosno 20,1 %. Domovinski pokret i partneri s 15,9 % su treći izbor Slavonaca. Mostova koalicija jedina još prelazi prag i imaju 5,8 %.

S obzirom na statističku pogrešku ankete, iz borbe za mandat ne treba potpuno isključiti ni savez Umirovljenici zajedno s 3,8 %, ali ni Možemo! iako su trenutačno na 2,3 %.

Neodlučnih je 12,2 %.

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske i cijela Istarska županija. Pravo sudjelovanja na izborima 17. travnja ondje je steklo 14 lista. Samo bi se trećini njih, prema anketi, sudjelovanje moglo isplatiti. Ponajprije SDP-ovoj koaliciji koju zaokružuje 30,8 % birača, a 18,2 % osvajaju HDZ i partneri. Treći je s 12,1 % savez predvođen IDS-om. Na samom pragu ili mrvicu iznad njega još su izjednačeni Možemo s 5,2 % i Most s 5,0 %.

Iako su ispod praga, iz izborne utrke zbog statističke pogreške ankete, ne smije se izbaciti Radničku frontu koja ima 4,1 %, kao ni savez Umirovljenici zajedno i Domovinski pokret, koji dobivaju 3,8 %.

U osmoj izbornoj jedinici neodlučnih je 13,8 %.

Računica pokazuje da u 5. izbornoj jedinici 14 mandata uzimaju samo četiri liste. Najviše HDZ-ova koja bi iz Slavonije u Zagreb poslala 7 zastupnika. SDP-ova 3, a isto tako i Domovinskog pokreta. Zadnji je mandat iz pete izborne jedinice Mostov, točnije njegovih saveznika Suverenista.

Iz 8. izborne jedinice u Sabor prolazi jedna lista više - njih pet. A ukupno 14 mjesta birači bi podijelili ovako: SDP-ovim Rijekama pravde 6, HDZ-ovu savezu 4., IDS-ovu 2. Po jedan mandat otišao bi stranci Možemo! i Mostovu Marinu Miletiću.

Nakon što su u subotu i nedjelju objavljeni HRejtinzi za 3., 4., 5. i 8. izbornu jedinicu, HTV je konstatirao da HDZ u tim izbornim jedinicama osvaja 23 mandata, SDP 20, a Domovinski pokret 6. Po dva zastupnika dobivaju IDS-ov, Mostov te savez stranke Možemo!. Jedan preostali mandat pripada međimurskom županu Matiji Posavcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:25