NOVI CROBAROMETAR

HDZ-u i SDP-u raste podrška, Most, Možemo i DP u padu, Milanoviću nije koristila izjava o Habijanu

Opći dojam o smjeru u kojem ide Republika Hrvatska i dalje je mahom negativan, tako misli gotovo 70 posto ispitanih

Andrej Plenković i Zoran Milanović

 CROPIX

Prema novom istraživanju Crobarometra, HDZ je i dalje uvjerljivo na prvom mjestu s podrškom 29 posto ispitanika, što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec. Daleko iza je SDP, koji je također u pozitivnom trendu s 13,5 posto podrške.

Izrazito je gusta utrka za treće mjesto - trenutačno ga drži Domovinski pokret sa 7,6 posto podrške, ali i negativnim trendom u odnosu na prethodni mjesec. Možemo! i Most dijeli jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6 posto podrške.

Sve ostale stranke ne da ne prolaze prag od pet posto, nego im podrška ostaje ispod tri posto ispitanika. Neodlučnih ispitanika koji planiraju na izbore i dalje ima u nevjerojatno visokom broju - više od 18 posto, objavio je Dnevnik.hr.

Inače, na izbore bi u ovom trenutku vjerojatno ili sigurno izašlo 68 posto ispitanika, negativan odgovor daje 27 posto, a ne zna njih pet posto.

Dojam o smjeru kojem ide Hrvatska

Opći dojam o smjeru u kojem ide Republika Hrvatska i dalje je mahom negativan, tako misli gotovo 70 posto ispitanih. Da Hrvatska ide u dobrom smjeru, kaže 21 posto ispitanih, a ne zna čak 10 posto. I podrška svemu što radi Vlada nije visoka, dapače: 65 posto ispitanih ne podržava Vladu u njezinim naporima, 26 posto podržava. I ovdje je visok postotak onih koji nemaju stav - devet posto.

Nešto bolje prolazi predsjednik Zoran Milanović, iako i o njegovu radu građani imaju mahom negativan stav: 53 posto ga ne podržava, 38 posto da, a stav nema devet posto ispitanih.

Najviše ispitanih pozitivno reagira na predsjednika Milanovića, njih 48 posto. Drugi je Božo Petrov, njega kao pozitivca vidi 38 posto ispitanih. Slijedi Ivan Penava s 33, a Dalija Orešković i Andrej Plenković dijele zajedničku poziciju s 32 posto pozitivnog doživljaja.

Na vrhu liste negativaca je i ovoga mjeseca Milorad Pupovac, a na drugom mjestu Andrej Plenković, koji kod čak 60 posto ispitanih izaziva negativne asocijacije. Treći je Gordan Jandroković, i to za dlaku ispred Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića: Jandroković negativno djeluje na 55, a Hasanbegović i Zekanović na 54 posto ispitanih.

Usporedimo li negativni i pozitivni omjer, u plusu je samo Zoran Milanović, i to za četiri postotna boda. Božo Petrov je u laganom minusu od tri postotna boda. Malo više ispod nule je Karolina Vidović Krišto, a krug političara s jednoznamenkastim neto omjerom završava Dalija Orešković, objavio je Dnevnik.hr.

Istraživanje za Crobarometar provedeno je između 1. i 20. siječnja na uzorku od 995 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:38