PREOKRET UOČI GLASANJA

HDZ u nezgodnoj situaciji nakon odluke DP-a: Jedan detalj otkriva da se neće predati do zadnjeg trena

Važan je to i potpuno novi moment u ovom sada već doista pravom političkom trileru

Andrej Plenković u Saboru

 Goran Mehkek/Cropix

Politički najvrelije pitanje ove zime - hoće li saborski zastupnici dvotrećinskom većinom (101 glas) u petak podržati Vladin prijedlog kojim bi se omogućila obuka ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske, ili će se pak prikloniti stavu predsjednika države Zorana Milanovića koji je odbio razmatrati Vladin prijedlog, smatrajući da je došao s krive adrese (od ministra obrane, a ne od predsjednika Vlade, nap. a.) - dodatno je zakomplicirala jučerašnja odluka vrha Domovinskog pokreta. Svim svojim zastupnicima naložili su da glasaju protiv Vladinog prijedloga, uz jednu iznimku - suprotno ostalim članovima Kluba zastupnika DP-a moći će glasati samo Zlatko Hasanbegović, jer on nije član DP-a nego Bloka za Hrvatsku.

Važan je to i potpuno novi moment u ovom sada već doista pravom političkom trileru, jer samo dan ranije šef DP-a Ivan Penava rekao je da neće biti stranačke stege, točnije da će prilikom glasanja o "ukrajinskom pitanju" svim zastupnicima dozvoliti da glasaju kako god žele.

To je vrlo bitno, jer uz Hasanbegovića još su najmanje dvojica zastupnika DP-a bili skloni podržati odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Dakle, u noć prije konačne odluke premijer Andrej Plenković je ušao s računicom o sigurnoj podršci samo 82 od potrebnih 101 zastupnika.

Klub Socijaldemokrata, koji ima 18 članica i članova, donio je službenu odluku da će njihovi zastupnici glasati unisono (za Vladin prijedlog, pretpostavlja se), ali kvaka je u tome što - prema zadnjim informacijama - barem dvojica ili trojica zastupnika ili neće doći na glasanje ili će biti protiv Vladinog prijedloga.

Dakle, pravo pitanje je može li tih nekoliko ruku koje nedostaju HDZ pronaći do petka u 13 sati za kada je predviđeno glasanje u Saboru?

No, na to pitanje sinoć nitko sa stopostotnom sigurnošću nije mogao odgovoriti. Dužnosnici HDZ-a sinoć nam se nisu javljali na pozive, kao ni oporbeni zastupnici koji bi možda mogli donijeti preokret.

Da će HDZ do zadnje sekunde "loviti" dvotrećinsku većinu govori i naoko banalna sitnica - na službenim stranicama Sabora stoji da će glasanje početi u petak u 13 sati, a sve do poslijepodnevnih sati stajalo je da glasanje počinje točno u podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:47