ŠTO JE LJUBO BUŠIĆ ISPRIČAO USKOK-u?

HDZ-u smo dali 600.000 kuna. Mravak nam je dao posao

Poduzetnik Ljubo Bušić sredinom lipnja priznao je USKOK-u da je za dobivanje poslova davao novac vladajućoj stranci
Ernestinovo, 061009.Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader bio je na svecanosti pocetka radova na izgradnji dalekovoda Hrvatska (Ernestinovo) - Madjarska (Pecs). Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak, Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Ivan Suker.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Uhićenje jednog poduzetnika zbog podmićivanja šefova HEP-a dovelo je do prve službene izjave o ilegalnom prikupljanju sredstava za financiranje jedne političke stranke. I to Hrvatske demokratske zajednice.

Snimljeno na DVD

- Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bilo mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ - izjavio je, kako nam je neslužbeno potvrđeno iz više izvora, predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, tijekom formalnog ispitivanja u prostorijama USKOK-a sredinom prošlog mjeseca.

To priznanje da je morao davati novac političkoj stranci na vlasti da bi dobivao poslove, koje je osumnjičeni Ljubo Bušić dao u nazočnosti svoga odvjetnika, snimljeno je i na DVD.

Nakon otvaranja istrage u slučaju HEP-TLM i isporukama jeftine struje za Aluminij Mostar, kada je Ivan Mravak završio u istražnom zatvoru, sredinom lipnja otvorena je nova afera, namještanje dodjele poslova za HEP te dogovaranje i plaćanje mita. USKOK je tako protiv Mravka otvorio novu istragu kojom su obuhvaćeni i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić te šefovi Monting PIM-a Ljubo Bušić i Ante Matić. U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima. Šefovi HEP-a i Montinga dogovorili su naknadno sklapanje aneksa osnovnim ugovorima, s time da se dio novca od ugovorene vrijednosti trebao vratiti Mravku i Ćubeliću.

Dogovaranje takve provizije za šefove HEP-a USKOK je označio kao mito. Jednom se radilo o dva milijuna eura dogovorenog mita, dok je u drugom slučaju u igri bilo milijun kuna. Prema optužbi, Mravak je preko Ćubelića u potonjem slučaju uzeo 700.000 kuna, dok preuzimanje preostalih 300.000, kao i “provizije” od dva milijuna eura za drugi posao, nije realizirano zbog Mravkove smjene prošle godine, kao i uhićenja koje je kasnije uslijedilo.

Trebali suglasnost Uprave

Međutim, Ćubelić i Mravak (do uhićenja) očito nisu ostali sjediti skrštenih ruku. Jer da su tada obustavili ilegalnu suradnju, cijeli slučaj vjerojatno nikada ne bi ni isplivao na površinu. Kako neslužbeno doznajemo, spomenuti je dvojac unatoč Mravkovoj smjeni pokušao i dalje gurati dogovorene poslove i isplate. Budući da je za potpisivanje dogovorenih aneksa ugovora i realizacija isplata bila potrebna suglasnost Uprave HEP-a, Mravak i Ćubelić obratili su se novom predsjedniku Uprave Leu Begoviću. Navodno je Ćubelić više puta kontaktirao Begovića i pritom ga upoznao s ranije dogovorenim planom izvlačenja novca iz HEP-a i provizijama na koje su poduzetnici pristali.

Međutim, kako proizlazi iz podataka do kojih je došao Jutarnji list, Leo Begović sve je prijavio USKOK-u. Nakon toga, po svemu sudeći uz status pouzdanika USKOK-a, pristao je na “suradnju” s Ćubelićem. Navodno su sve obuhvaćene osobe od tog trenutka bile pod nadzorom te su svi razgovori snimani uz odgovarajuće naloge.

Pojačani oprez

Tako su istražitelji, zahvaljujući kooperativnosti Lea Begovića, i došli do dosta preciznih podataka o dogovorima šefova HEP-a od prije dvije do tri godine, o kojima je Ćubelić pričao Begoviću. Istražitelji su željeli otići i korak dalje, fingirati preuzimanje ostatka dogovorenih provizija, pa onda i vidjeti kod koga će ta sredstva na koncu završiti. Međutim, do realizacije takve zamke ipak nije došlo. Možda se kod nekih osoba u tom trenutku probudila savjest, možda nisu imali dovoljno povjerenja u novog predsjednika Uprave HEP-a, a možda ih je na pojačan oprez nagnao i val uhićenja i procesuiranja menadžera, bankara, političara...

U svakom slučaju, Leo Begović trebao bi biti ključni svjedok USKOK-a. Na sam dan uhićenja dokazi protiv osumnjičenih podebljali su se obranom Ljube Bušića. Iako je Bušić negirao da je dao mito, zapravo je priznao počinjenje kaznenog djela jer je potvrdio da je davao novac radi “dobre poslovne suradnje”.

Gdje je nestao novac?

Treba napomenuti da Bušić nije govorio o tome zna li što je Ćubelić napravio s novcem koji mu je predao, što može značiti i da ga je zadržao za sebe. Ćubelić i Mravak o tome se zasad nisu željeli izjašnjavati. Međutim, znakovita je Bušićeva konstatacija da takva vrsta poduzetničkih donacija za stranku nije bila ništa neuobičajeno.

Bivši šef HEP-a tražio 16 milijuna kuna mita

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak tereti se u ovom slučaju da je izravno sudjelovao u namještanju dodjele poslova za HEP, pri čemu je od izvođača radova tražio mito od najmanje 16 milijuna kuna.

Mravak je, kako ga se sumnjiči, koncem 2007. dojavio šefovima Montinga visinu ponude zagrebačke Ingre te je od njih tražio da ponude pet posto nižu cijenu na natječaju za radove na TE Sisak.

Pritom je s njima dogovorio, iako se radilo o poslovima po principu “ključ u ruke”, da će im nakon natječaja osigurati dodatna sredstva aneksom ugovora.

Tako bi naknadno ugovorili isplatu dodatnih 40 milijuna eura, od kojih su Mravak i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić trebali dobiti dva milijuna eura. Ponuda Montinga na koncu je prihvaćena, ali aneks ugovora nije potpisan jer je Mravak smijenjen kada je došlo vrijeme za realizaciju tog dijela dogovora.

Drugi sličan aneks odnosio se na ranije ugovorene radove na Toplani Zagreb. Koncem 2008. godine s Montingom je tako sklopljen dodatni ugovor vrijedan 30-ak milijuna kuna. Šefovi Montinga, Ljubo Bušić i Ante Matić, kako ih se sumnjiči, predali su suosumnjičenim direktorima HEP-a 700.000 tisuća kuna od ukupno dogovorene “provizije” od milijun kuna.

HEP je u ovom slučaju, kako se sumnja, oštećen za gotovo 40 milijuna kuna, s time da bi šteta bila dvostruko veća da je realiziran dogovor oko radova na TE Sisak. Zbog ovog slučaja Mravak je i dalje, odlukom nadležnog suca istrage Županijskog suda, zadržan u istražnom zatvoru. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:49