ZORAN MILANOVIĆ

‘HDZ-u sude za pljačku, ne može im biti svejedno tko je šef Vrhovnog suda! Đakić i Kirin? Vjerojatno su došli sa šanka...‘

Predsjednik je u Osijeku sudjelovao na svečanoj akademiji u prigodi dana 106. brigade
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u prigodi dana 106. brigade, Dana hrvatskih branitelja i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Nakon toga predjednik je komentirao aktualna politička pitanja.

Komentirao je situaciju oko izbora šefa Vrhovnog suda nakon što je u Saboru odbijena njegova favoritkinja Zlata Đurđević.

- To je javni poziv, protuustavna kategorija, vrlo štetna i neinteligentna. Meni to onemogućava da se o kandidatu dogovorim s glavnim dionicima, to je predsjednik najveće stranke, odnosno HDZ-a. Sve što mi preostaje je da s javnog poziva odaberem neku osobu rekao je Milanović i dodao da je "u politici potrebna nekakva inteligencija koja je viša od sobne temperature".

- Doći će nova većina u Sabor i promijeniti taj zakon. On je donesen da bi se ograničilo predsjednika. Mi sad imamo nešto što se zove ustavna kriza, ja to zovem kriza legitimiteta, rekao je i objašnjavao zašto smatra da HDZ oprezno bita tko će biti novi šef Vrhovnog suda.

- HDZ je u sukobu interesa i tamo im se kao organizaciji u drugom stupnju sudi za pljačku države. Njima nikako ne može biti svejedno tko je na čelu Vrhovnog suda. Zato je to problem, HDZ je u sukobu interesa. Normalno je kad Plenković i njegove paše o tome vijećaju, da im je to poslovni interes. Ja tu nemam interes, rekao je.

- Zatući Ustav, izgurati ga preko trotoara, samo da se nalazi na putu HDZ-a. Stari HDZ je pokvaren, fermentirao je do kiselosti, dodao je Milanović.

Nadam se da su mladi HDZ-ovci pošteni, stari su pokvareni

Rekao je i da je u Osijek došao na poziv nekih HDZ-ovaca, da poznaje dosta ljudi iz te stranke, posebno u novijoj generaciji političara "koji su obiteljski HDZ-ovci i nadam se da su to pošteni ljudi, ali ovo staro je pokvareno, to je fermentiralo do kiselosti i truljenja".

- To ne valja ništa. Posebno ovi koji su se prikrpali HDZ-u zadnjih sedam godina, istaknuo je Milnović.

Na komentar novinara da su virovitički HDZ-ovci Josip Đakić i Ivica Kirin na obilježavanje 30. obljetnice osnutka 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica demonstrativno došli sat ranije kako se ne bi susreli s njim, ustvrdio je kako "nisu oni došli demonstrativno, nego u potaji, kao konjokradice".

- Došli su u 8 sati, vjerojatno direktno sa šanka. Ne bi sad to ni znali da to nije rekao pravi ratni zapovjednik kojeg smo razmjenjivali za četničke ubojice jer smo morali - Đuro Dečak. A ovi drugi, kako su plesali na grobu Karamarku, tako će i Plenkoviću, rekao je Milanović i dodao da je Dečaka probao odgovoriti od izjave da on nije dočekan kao predsjednik Republike.

Što se tiče vojne zgrade na Črnomercu, o kojoj Uskok provodi izvide, ocijenio je kako ne zna što Uskok tamo ima raditi i da se već dugo čeka da se uđe u tu zgradu.

- Previše čekamo neke stvari, možda su neki ministri previše oprezni. Daj više podvuci crtu" rekao je Milanović i dodao da ako Uskok radi izvide, onda ih vjerojatno radi protiv izvođača.

- Mislim da je Ministarstvo tu napravilo sve što je trebalo, osim što se sada u strahu, ne znam od čega, ne donosi odluka, kazao je.

Upitan je li o tome razgovarao s resornim ministrom Banožićem, odgovorio je kako ne vidi njegovu odgovornost.

- Da sam premijer, više bih mu rekao daj više to završi, dakle trebaš preuzeti odgovornost, skupi svjedoke, ne to raditi sam kao Borg grupa u društvu par prijatelja, što je uvijek mutno i kriminalno. U ovom slučaju bih potaknuo ministra - završi to, istaknuo je predsjednik i dodao da ministru daje podršku, "ali neka više to završi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:15