BEZ DOGOVORA

HDZ-u zbog sukoba s HSLS-om ‘visi‘ većina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

‘Podržavamo župana Marušića, ali ne i one koji žele vladati iz sjene. Mi želimo biti korektni partneri, ali nećemo biti poslušnici‘
Dario Hrebak
 Goran Mehkek/Cropix

HDZ i HSLS za sada se nisu uspjeli dogovoriti oko formiranja većine u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije. Da je došlo do problema, potvrdio nam je šef HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, kazavši da je županijski HDZ u dva kruga službenih razgovora odbio njihov prijedlog.

- Prema izbornim rezultatima očekivali smo da ćemo se dogovoriti i oko zajedničkog preuzimanja odgovornosti za upravljanje Gradom i Županijom. Gradskom HDZ-u ponudili smo da predlože predsjednika Gradskog vijeća, a da mi kao druga stranka po snazi u Skupštini predložimo novog predsjednika Skupštine.

Ali, županijski HDZ je to odbio te traži mjesto predsjednika Skupštine za sebe - kazao je Hrebak. Dodao je kako su šokirani tom odlukom te da nije u skladu s izbornim rezultatom. Ističe kako neće podržati njihovog šefa Skupštine.

- Podržavamo župana Marka Marušića, ali ne i one koji žele vladati iz sjene. Mi želimo biti korektni partneri, ali nećemo biti poslušnici - kazao je Hrebak, aludirajući na Mira Totgergelija, šefa županijskog HDZ-a. Kazao je i da je HSLS već dogovorio većinu u Gradskom vijeću bez HDZ-a.

Na upit jesu li pregovori HDZ-a i HSLS-a definitivno propali, Miro Totgergeli kaže kako je HDZ odmah nakon prvog kruga jasno komunicirao da većinu u Skupštini trebaju formirati HDZ, HSLS i DHSS, stranke koje su i podržavale Marušića.

- Te stranke imaju 19 od 37 članova Skupštine i nužno je da se svi usuglase oko pojedinih prijedloga. Pregovori mogu trajati do konstituirajuće sjednice. HDZ je uvijek bio spreman na dogovor i očekuje sugovornike na pregovorima - kazao je Totgergeli.

Za prijedlog HSLS-a kaže kako je HDZ od početka zauzeo jasan stav da njihove općinske i gradske organizacije imaju autonomnost oko odluka s kim će i na koji način koalirati i sastaviti većinu, neovisno o pregovorima s koalicijskim partnerima na županijskoj razini.

- Nismo odbili prijedlog HSLS-a da ima predsjednika Skupštine nego se tijekom pregovora formirao prijedlog da sve tri stranke imaju predsjednika Skupštine tijekom određenog dijela mandata, što HSLS kategorički odbija - kazao je Totgergeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:03