CRODEMOSKOP

HDZ uvjerljivo prvi, popularniji je od SDP-a i Možemo zajedno; Dvojica posvađanih i dalje su najpozitivniji političari

SDP ima stabilnu potporu, pokazuje anketa, a treću poziciju i dalje je zadržala platforma MOŽEMO! kojoj puše za vrat MOST

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop za travanj, koje je za RTL Danas provela agencija Promocija plus, pokazuje da je kod rejtinga naših i stranaka i političara uglavnom - bonaca.

HDZ tako je i dalje uvjerljivo prvi izbor, s potporom više od četvrtine birača. HDZ bi tako biralo 25,8 posto anketiranih (ožujak 25,7 posto). Slijedi SDP s potporom od 15,6 posto (ožujak 15,4 posto).

Treću poziciju zadržala je platforma MOŽEMO! s potporom od 9,4 posto (ožujak 9,8 posto) no blizu im je MOST s potporom od 8,3 posto (ožujak 9,3 posto).

Nakon toga slijedi još jedna desna opcija - Domovinski pokret koju podržava 6,7 posto anketiranih (ožujak 6,8 posto). I to je to od stranaka koje prelaze prag.

CENTAR je na 3,4 posto (ožujak 3,2 posto), Radnička fronta na 1,8 posto (ožujak 1,3 posto), a HSS na 1,6 posto (ožujak 1,2 posto).

Još niže su rejtinzi Fokusa kojeg podržava 1,5 posto (ožujak 1,3 posto), Hrvatskih suverenista s podrškom od 1,4 posto (ožujak 1,0 posto) i IDS-a s podrškom od 1,1 posto (ožujak 1,0 posto).

Ali evo značajnog bazena za pridobivanje birača - neodlučnih je još više nego u ožujku te ih je sada 16,7 posto (ožujak 16,5 posto).

A evo i njih - dva posvađana predsjednika i dalje su najpozitivniji političari. S tim da je predsjednik Milanović već dvije godine neprekidno prvi izbor i to smatra 16,8 posto anketiranih (ožujak 16,8 posto).

Razlika je sada nešto manja, ali je premijer i dalje na drugoj poziciji te ga 15,8 posto smatra pozitivnim političarem (ožujak 15,1 posto).

Treći, ali daleko, daleko je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević s nešto lošijim rejtingom u odnosu na ožujak te ga za pozitivca sada smatra 4,4 posto anketiranih (ožujak 4,8 posto).

U prvu polovinu napozitivnijih političara je i Ivan Penava (travanj 3,5 posto - ožujak 3,9 posto), potom Sandra Benčić (travanj 2,3 posto - ožujak 1,7 posto), Božo Petrov (travanj 2,0 posto - travanj ??), Peđa Grbin (travanj 1,8 posto - ožujak 1,7 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:50