NOVI CROBAROMETAR

HDZ uvjerljivo prvi, SDP s Grbinom stagnira, gužva oko trećeg mjesta, Milanović gubi podršku

Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto
Andrej Plenković, Peđa Grbin, Tomislav Tomašević, Božo Petrov i Miroslav Škoro
 Tom Dubravec/Damjan Tadić/Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska demokratska zajednica ponovno je prvi izbor među biračima. Za tu bi stranku glasovalo 31,5 posto ispitanika. Iako bilježe blagi pad, to je i dalje unutar statističke pogreške, a SDP je s novim predsjednikom daleko ispod s potporom od samo 17,6 posto.

Rezultati su to mjesečnog istraživanja Crobarometra koje je objavio Dnevnik Nove TV. Istraživanje je provela agencija Ipsos na uzorku od 983 građana telefonskim putem, i to u razdoblju od 1. do 20. studenoga. Prema tom istraživanju, HDZ, unatoč koronakrizi, i dalje ima čvrstu potporu iako je u posljednja tri mjeseca stranka izgubila dva postotna poena. SDP je tamo gdje je bio posljednjih mjeseci, bez bitnog pomaka.

Na trećem mjestu nastala je gužva. Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto. I to je to, ostali ne prelaze izborni prag. Istraživanje također pokazuje da Vlada ne može računati na potporu u nadolazećem razdoblju. Većina građana ne podupire rad Vlade, njih 56 posto.

I predsjednik Republike Zoran Milanović gubi potporu za svoj rad. Tako je od rujna, kada se topi potpora koju je imao prije. Njegov rad ne odobrava 58 posto ispitanika, a odobrava njih 35 posto, ne zna 7 posto.

Očekivano i tri institucije građani su ocijenili lošije nego prošli mjesec. Prvi je i dalje Ured predsjednika koji bi dobio 2,57, ili trojku, Vlada se približila Uredu predsjednika i sada dobiva 2,51, ili trojku i, na kraju, Hrvatski sabor ima potporu 2,19 posto i dobiva dvojku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:56