100 DANA SUKOBA PANTOVČAK - VLADA

HDZ: Zašto napada samo nas, a ne i SDP; Josipović: Hvalio bih vas da radite dobro

Prvih sto dana mandata predsjednika Josipovića obilježio je konstantni sukob s vladajućima
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Mislio sam da je Predsjednik Josipović klavir, ali on je truba! - izjavio je danas potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang odašiljući prema Pantovčaku još jednu otrovnu strelicu. Time vladajuća stranka potvrđuje kako ne namjerava dati mira Predsjedniku države. No, niti Josipović njima ne ostaje dužan.

‘Truba Louisa Armstronga’

- Ako sam truba, onda sam truba Louisa Armstronga - uzvraća na HDZ-ove usporedbe s glazbenim instrumentom šef države. Iako i HDZ i Josipović tvrde kako sukoba između njih nema, kratka povijest njihovog odnosa pokazuje suprotno.

Ivo Josipović idućeg će tjedna proslaviti svojih prvih 100 dana na čelu države. U tih sto dana Predsjednika Republike najviše su “častili” članovi vladajuće stranke. Konstantni sukob na relaciji Pantovčak-HDZ kulminirao je upravo posljednjih dana zbog afere TLM te izjava kako Odvjetnička komora radi pod pritiskom vladajućih, nakon čega je prvi ešalon vladajuće stranke na račun Predsjednika Josipovića sasuo lavinu oštrih kritika.

Od onih kako Predsjednik - pravnik krši Ustav i miješa se u pravosuđe, ali i do onih osobnih da je neiskusan političar koji zagovara pravednost iz komunističkih vremena kojima je i sam pripadao. Priznali su čak da je bivši predsjenik Stjepan Mesić bio bolji predsjednik.

- Još u drugom krugu kampanje za predsjedničke izbore naši članovi na terenu govorili su nam kako se Josipović neće držati Ustava - otkriva Hebrang. Unatoč svemu Josipović i danas, samo dan nakon što je poručio da ga HDZ napada jer nemaju odgovor na rastuće probleme, tvrdi:

- Ma nema tu nekih velikih problema. HDZ-u naprosto smeta što ih kritiziram. No, ja ću ih kao i do sada i kritizirati, ali i pohvaliti kada zasluže - kaže Josipović. Na HDZ-ove optužbe da nikada ne kritizira bivše kolege iz SDP-a odgovara kako je “po prirodi stvari u fokusu ono što radi vlast odnosno vladajuća stranka”.

- Ja se samo osvrćem na odluke vlasti - dodaje.

U HDZ-u objašnjavaju kako posljednji napad na Josipovića nije zbog toga što ga javnost doživljava kako SDP-ovca već kažu kako je potaknut isključivo time što je izašao izvan svojih ustavnih ovlasti i što se miješa u pravosuđe, a osobne uvrede su kažu, samo odgovor na one koje je on uputio njima.

Nobilo i Miličević

- Jer velika je osobna uvreda to što nas je nazvao tenorima. To asocira na aferu Maestro i na Remetinec - objašnjava Hebrang koji podsjeća da se Josipović nije u pravosuđe umiješao samo komentarima na odluku oko Nobila već i kada je u svom uredu primio generala Miličevića dan uoči njegova svjedočenja u aferi kamioni.

Niti u SDP-u ne priznaju da je sukob Josipović - HDZ više od sukoba šefa države i jedne stranke već nešto puno dublje.

No, lako se može zaključiti koja je prava pozadina sukoba za koju postoje dva razloga, naravno prvi je politički. HDZ-u naravno nije drago što na Pantovčaku stoluje kandidat koji, otkada je postao predsjednik u svim istraživanjima kotira kako najpopularniji političar dok se popularnost šefice HDZ-a Jadranke Kosor topi.

Vrijeđaju birače

SDP-u definitivno ovakav rasplet situacije samo odgovara. Jer dok god HDZ napada najpopularnijeg političara to vladajućima može samo štetiti. Ne čudi stoga što SDP ima taktiku držanja po strani.

- Nećemo braniti Josipovića jer on se zna dobro i sam braniti - rekla je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić koja nije zaboravila poručiti da time “HDZ vrijeđa i 65 posto ljudi koji su ga izabrali”.

Kao drugi razlog sukoba je formalno pravni i ide na ruku HDZ-u koji želi ukazati da prvi čovjek države krši Ustav i zadire u pravosuđe. Josipović je podsjetimo dva dana nakon što je Komora objavila da pokreće stegovni postupak protiv Ante Nobila ocjenio da to nije dobra odluka. U HDZ-u upozoravaju da je prema Ustavu - Sabor iznad Predsjenika čija je Ustavna dužnost brinuti za stabilnost državne vlast.

Razlozi zbog kojih SDP napada Josipovića

POLITIČKI

- Ivo Josipović bio je kandidat SDP-a i javnost ga doživljava kao čelnika oporbe. Stoga napadima na Josipovića HDZ ustvari napada SDP. Predsjednik je već mjesecima najpopularniji političar za razliku od šefice HDZ-a Jadranke Kosor. HDZ se pribojava da zbog toga raste i rejting SDP-a, a izbori su blizu.

FORMALNOPRAVNI

- Izlazi li komentiranjem izjava saborskih zastupnika predsjednik iz svojih ustavnih ovlasti jer, prema Ustavu, Sabor je iznad predsjednika. Članak 93. Ustava propisuje da se predsjednik brine za stabilnost vlasti, a kritiziranjem dužnosnika jedne stranke on čini upravo suprotno. Josipović je kritizirao i Odvjetničku komoru zbog slučaja Nobilo.

Dosadašnji sukobi

- samo dan nakon inauguracije potpredsjednik HDZ-a Hebrang oštro je kritizirao Josipovića jer na pozornici nije bilo hrvatske ni predsjedničke zastave

- otpočetka traje sukob s Karamarkom zbog tjelohranitelja

- ministar obrane Branko Vukelić zamjerio mu što nije bio na sastanku Vojnog vrha

- HDZ ga je napao nakon što je primio generala Miličevića, i to uoči svjedočenja u aferi kamioni

- sukob s premijerkom Kosor oko formiranja Gospodarskog savjeta

- Ivo Josipović usred seljačkih prosvjeda pozvao seljake na Pantovčak

- razmimoilaženja oko pitanja za genocid protiv Srbije

- najviše mu Vlada zamjera ispriku zbog politike koju je HDZ-ova Vlada vodila prema BiH. Josipović poručio premijerki neka traži njegov opoziv. ( S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:49