SLUČAJ 'LEX PERKOVIĆ'

HDZ ZATRAŽIO OSTAVKU VLADE I PREMIJERA 'Balkan im je u srcima'

Premijer je u četvrtak poslao tzv. Non-paper Europskoj komisiji u kojem navodi da nema osnova za sankcije Hrvatskoj
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od premijera Zorana Milanovića i Vlade da podnesu ostavke "kako bi građanima omogućili da od ulaska Hrvatske u EU imaju koristi, a ne samo štetu i sramotu".

Zahtjev za ostavkama izrekao je Željko Reiner, nakon stanke koju je tražio njegov Klub očekujući da se Saboru obrati premijer te zastupnicima i javnosti objasni zašto Vlada, unatoč najavama, nije jučer utvrdila izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perković.

Vlada je Europskoj komisiji u "non paperu" najavila da će taj zakon uskladiti s europskim zahtjevima u najbržoj proceduri , no jučer se to pitanje nije našlo na sjednici Vlade.

"Premijer i Vlada zloupotrebljavaju strpljenje Sabora, građana i EU. Budući da su pokazali kako nisu sposobni voditi zemlju, pozivam ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bi građani imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu", rekao je Reiner.

Vladu i premijera optužio je za "prevrtljiv, dvoličan, ciničan i arogantan stav prema europskim institucijama", a zaključio je i kako se "sad vidi da njihovi ciljevi nisu bili proeuropski".

"Hrvatska je politički otišla s Balkana, ali, na žalost, Balkan je ostao duboko u srcima nekih", rekao je Reiner.

Upozorio je i da su njemački mediji komentirali kako je Hrvatska, od uzora, postala zastrašujući primjer drugim zemljama u regiji.

"Šteta kakvu Hrvatskoj nitko nije nanio od rata očito će imati utjecaja i na druge zemlje u regiji", poručio je Reiner.

Ne treba raspravljati o nagađanjima, nego o meritumu stvari, a to je da smo zakon izmjenili tri dana prije ulaska u EU, da smo jedno potpisali, a drugačije se ponašamo, rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Ona smatra da premijer u Sabor treba doći kad Vlada pripremi izmjene a to će, očekuje, biti idućeg tjedna.

Opetovala je da je njezin Klub predložio izmjene tzv. lex Perković i ukidanje vremenskog ograničenja, ali je saborska većina odlučila da se o njemu ne raspravlja, gurnuvši ga na 85. mjesto dnevnog reda.

Kosor se osvrnula i na navodni prijepor između Vlade i povjerenice Vivian Reding ističući kako je uvijek bila spremna na dijalog.

Povjerenica Reding bila je strogi nadzornik (u pregovorima), ali kad je vidjela da predano radimo pomagala nam je i ona je bila među zaslužnima da Hrvatska nije dobila monitoring nakon ulaska u EU, naglasila je bivša premijerka za čijeg je mandata potpisan pristupni ugovor s EU.

Kosor je poručila da nije dobar navodni kompromis koji Milanovićeva Vlada sprema, a prema kojemu bi izmjenjeni lex. Perković stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine.

To nije dobro, jer u ugovoru s Unijom smo potpisali nešto drugo, a to je da se europski uhidbeni nalog aktivira našim ulaskom u Uniju, dakle, 1. srpnja 2013., rekla je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:20