SABOR

HDZ želi aktualac svaki mjesec sa samo 15 pitanja

 Sandra Simunovic / HANZA MEDIA

Sastanak HDZ-a i SDP-a na kojem su HDZ-ovci predstavili izmjene Poslovnika, o kojemu će se danas raspravljati na sjednici Odbora za Ustav i Poslovnik, protekao je “dobro, u suglasju”, kažu u HDZ-u, a u SDP-u tvrde - “ne baš sjajno”.

HDZ je izložio potpuno nov koncept aktualca na kojem oporba rešeta premijera pitanjima. Aktualac bi se, umjesto četiri puta godišnje, na početku svakog zasjedanja sa 40 pitanja razmjerno broju zastupnika, održavao jednom mjesečno, u pravilu prve srijede u mjesecu. Broj pitanja ograničio bi se na 15; 8 bi postavljala oporba, a 7 vladajući. Predlažu i da se ukine praksa izražavanja nezadovoljstva premijerovim odgovorom.

Upravo je taj prijedlog izazvao buru negodovanja u SDP-u.

- HDZ hoće da Plenkovićeva bude zadnja! Odmah smo to kolokvijalno nazvali Plenkovićevo prijepodne. Nema šanse da pristanemo na smanjivanje standarda i dozvolimo da oni aktualac namještaju prema Plenkoviću. Neka izglasaju sami Poslovnik, neka Pupovac i Radin kažu da je to potrebno radi demokratizacije Sabora - ljuti se Gordan Maras i tvrdi da neće pristati ni na to da se stanke pomaknu s jutarnjeg termina u tri popodne.

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk smatra da će HDZ odustati od redizajna aktualca.

- Ovom novinom mi bismo čak i dobili; imali bismo, de facto, 72 javljanja umjesto 36, još bi se moglo raspravljati o eventualnom ograničenju vremena za izražavanje nezadovljstva na 30 sekundi, ali ne i o ukidanju. Predložio sam kompenzaciju: da oporba ima pravo jednom tjedno staviti jednu točku na dnevni red… Sve je još otvoreno, danas ćemo raspravljati na sjednici Odbora - kaže Bauk.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je na sastanku imao dojam da SDP nema ništa protiv njihovih prijedloga, smatra da bi nova koncepcija aktualca išla na ruku oporbi.

- Ovaj prijedlog znači moderniji rad Sabora, kakav imaju moderni parlamenti - da se premijer obraća svakog mjeseca. Oporba je u prednosti s jednim pitanjem više od pozicije, a skraćivanje vremena za pitanje i odgovor s dvije na minutu i pol isključivo je zbog dinamiziranja rasprava - ističe Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:30