BIZARNO

HDZ želi zabraniti popularni festival: ‘To je vulgarno, perverzija, neukusna golotinja! A djeca se vraćaju s plaže...‘

Pokušaj zabrane festivala predvodi vijećnik Roby Orlić

Fringe Festival

 /Screenshot Instagram

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Cresa na sjednici u četvrtak će raspravljati o Fringe Festivalu koju bi se trebao održati od 20. do 29. svibnja. Naime, Klub vijećnika koji čine HDZ-Hrast-Hrvatski suverenisti traži zabranu održavanja festivala koji su Cresu održava od 2022. godine zbog toga što, kako tvrde, festival promovira suprotne vrijednosti od onih koje javno ističe.

Radi se, inače, o festivalu okuplja umjetnike i burleske, cirkusa i kabarea iz raznih dijelova svijeta. Umjetnici nastupaju na otvorenim terasama kafića i restorana, a promoviraju se kao mjesto na kojem se susreći i povezuju umjetnici, filmski stvaratelji, kulturnjaci i glazbenici.

HDZ-ovoj koaliciji, koju u pokušaju zabrane festivala predvodi vijećnik Roby Orlić, smetaju navodni "neprimjereni plesni performansi praćeni golotinjom" pa traže njegovu zabranu. Tvrde i da je festival nemoguće izbjeći te da se djecu izlaže "vulgarnostima i perverzijama".

Tvrde da se performansom narušavaju i ugrožavaju prava djece, ali i ostalih građana koji su "izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima". Pritom se pozivaju na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i Konvenciju o pravima djeteta.

U prijedlogu zabrane pišu ovako: "Ovaj je festival sveprisutan i vidljiv ne samo korisnicima ugostiteljskih objekata već i svim prolaznicima, starijima, a i onim mlađima i to je ono što predstavlja najveći problem: dostupnost jednog takvog neumjesnog sadržaja našoj djeci. Ti sadržaji su neprimjereni plesni performansi praćeni neukusnom golotinjom (npr. plesačica u tangama i s cvjetićima na bradavicama) i povicima upitnog morala koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže, idu s roditeljima ili prijateljima na sladoled ili do trampolina.

Upravo zbog nemogućnosti izbjegavanja Festivala jer se radi o javnim prostorima dostupnima svim prolaznicima, a koji svojim sadržajima i načinom izvedbe izaziva negodovanje pa i zgražanje velikog dijela naših sugrađana, ali i gostiju (turista), osjetili smo se dužnima predložiti Gradonačelniku i Gradskom vijeću da raspravom pokušaju donijeti odluku je li održavanje ovakve vrste festivala ono što je Cresu zaista potrebno i želimo li svoju turističku ponudu temeljiti na jednom ovakvom sadržaju?

Želimo li da djeca u jednom gradu – Prijatelju djece budu izložena jednom ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije? Pomicanje termina održavanja u kasnije sate što se uradilo lani nije rješenje. Zašto djeca ne bi nakon 21 h, recimo prošetala sa svojim roditeljima do centra grada? Nije zanemarivo ni to što svoje nezadovoljstvo i neshvaćanje za potrebom ovakvih sadržaja iskazuju i naši gosti (turisti) koji se žale na buku koju izvođači svojim povicima i glazbom, a onda i reakcijama gledatelja uzrokuju do kasno u noć."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55