SENZACIONALNI OBRAT

Hebrang i Primorac stižu Vidoševića i Bandića

Sisak, 071209.Predsjednicki kandidat Andrija Hebrang na predizbornom skupu u Sisku. Na slici: Hebrang se rukuje sa policajkama.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

ZAGREB - Tri tjedna uoči predsjedničkih izbora dodatno se zaoštrila bitka za drugo mjesto, odnosno za ulazak u drugi izborni krug. Još prije desetak dana činilo se kako će se za drugo mjesto boriti dva nezavisna kandidata, Nadan Vidošević i Milan Bandić, dok su svi ostali bili bez realnih izgleda.

No, čak tri istraživanja provedena u proteklih nekoliko dana pokazala su da se sada za u drugi krug tijesno bore četiri kandidata. Posve neočekivano Vidoševiću i Bandiću pridružili su se HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang i još jedan nezavisni, Dragan Primorac. Prvi krug izbora 27. prosinca, dakle, mogao bi biti posve neizvjestan, a SDP-ov kandidat Ivo Josipović do zadnjeg trenutka neće znati s kime će se sučeliti 10. siječnja u drugom krugu.

Josipoviću 30 posto

Favorit prvog kruga definitivno je Josipović koji je još povećao svoju prednost u odnosu na sve konkurente.

IZBORNI STOŽER JUTARNJEG: Sve o predsjedničkim izborima

Istraživanje što ga je za SDP provela agencija Puls pokazuje da Josipović ima podršku 30 posto birača, a identičan je rezultat Josipoviću dalo i istraživanje koje je za svoje potrebe proveo izborni stožer HDZ-ovog kandidata. I anketa koju je agencija Promocija plus obavila za Primorčev izborni stožer potvrdila je da Josipović uvjerljivo vodi.

Da će borba za ulazak u drugi krug do kraja biti neizvjesna pokazuje i podatak da je razlika između drugoplasiranog (u sva tri istraživanja to je Bandić) i petoplasiranog kandidata samo pet postotnih poena. A to znači da je razlika gotovo unutar statističke pogreške koju treba uzeti u obzir pri svakoj anketi te vrste.

Važna uloga dijaspore

Osim toga, istraživanja nisu obuhvatila glasače u dijaspori koji bi mogli presudno utjecati na konačni redosljed kandidata, pa čak i odrediti tko će s Josipovićem ići u drugi krug. Pogotovo što sva četiri kandidata računaju na njihove glasove.

Značajna promjena biračkog raspoloženja koju sugeriraju spomenuta tri istraživanja vjerojatno su rezultat pojačane kampanje Hebrangovog stožera u zadnjih tjedan dana. Prema HDZ-ovom istraživanju, Hebrang osvaja 11 posto, a i anketa konkurenta Primorca daje mu gotovo 10 posto. Da će učiniti maksimalne napore da Hebrang uđe u drugi krug potvrdila je i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je pozvala članstvo da udvostruči angažman u kampanji.

Primorac u izbornoj ofenzivi

Primorac je već dva tjedna u izbornoj ofenzivi, s izrazito jakom medijskom kampanjom, koja je očito dala rezultata. Ne samo njegovo, već i SDP-ovo istraživanje daje mu četvrto mjesto sa oko 10 posto biračke podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:14