PROMIJENIO ODLUKU

Hebrang: Neću u mirovinu, dokazat ću da sam nevin u aferi HPB

Odluku o mirovini Hebrang je, kako tvrdi, donio prije afere HPB, a sukoba s Milinovićem tvrdi - nema
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Nakon ovoga mijenjam odluku i povlačim izjavu o odlasku u mirovinu koju sam dao puno prije afere s Poštanskom bankom kako bih dokazao da s tim nemam nikakve veze. Idem ponosno i čisto dalje - rekao nam je danas Andrija Hebrang , predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Hebrang je, naime, u jednom tjedniku prozvan kako je odlazak u mirovinu najavio zbog navodne afere s HPB-om i kupnje vikendice na Pašmanu te zbog sukoba s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem , zbog čega mu je, kako se navodi, oslabio utjecaj u HDZ-u.

Prigovarao stranci

- Radi se o duhovitom novinarskom uratku pa mogu demantirati sve redom, kaže Hebrang. - Kao prvo, s Dadom Milinovićem sam prijatelj. Apsolutno podržavam njegovu reformu i hvalim ga svuda da je u fazi najteže ekonomske krize sustav zdravstva održao stabilnim, što je veliko umijeće. Nikada nisam šutio o njegovim reformskim potezima.

Kao predsjednik Saborskog odbora za zdravstvo uvijek sam vodio rasprave o svim njegovim predmetima i o svemu sam govorio u superlativima, a čak sam i prije nekoliko dana govorio pohvalno o tri izmjene zakona koje je Milinović poslao u proceduru. Kad nešto ne bih podržavao, onda tu sjednicu ne bih ni vodio, nego bih se maknuo i prepustio da to odradi netko drugi. A to se nikada nije dogodilo - pojasnio je Hebrang. Šef Kluba zastupnika HDZ-a nagla-šava da je i svojem prijatelju Većeslavu Bergmanu prvi savjetovao da podnese ostavku jer ne podržava ministrovu reformu.

- Kod toga stojim i dalje. No, kod Bergmana je bila jedna druga stvar. Ja sam, naime, prigovarao stranci što ga je ostavila na vjetrometini kad su ga sumnjičili za kriminal. Poslije se dokazalo da kriminala nije bilo, no mrlja u javnosti je ostala. Smatram da se stranka trebala oglasiti, a na kraju sam to učinio samo ja. Bergman je visoko moralan čovjek, što je pokazala i istraga. I tu je Dado Milinović bio vrlo korektan jer je, kad je krenula istraga, rekao kako nisu ništa našli protiv Bergmana i da se neće miješati u istragu - kaže Hebrang.

Što se tiče vikendice na Pašmanu, Hebrang ističe kako ju je platio novcem od prodaje stana u Zagrebu, prodaje garaže te od manjeg dijela nasljedstva svoje supruge.

Tri dokumenta

- Sva tri dokumenta, kao i ostali podaci, navedeni su u mojoj imovinskoj kartici. Vikendicu sam kupio 2008. za 200.000 eura. Istina je da je tu vikendicu dvije godine prije zakapario moj prijatelj Goran Juraković. Budući da vikendica nema nikakvih papira, uvjet za prijenos vlasništva je bio da se srede papiri. No, vlasnik to nije uspio napraviti dvije godine pa je ugovor s Jurakovićem raskinut.

Potom je vikendicu ponudio meni, dogovorili smo se, potpisali ugovor i platili porez. Što je bilo prije i kako je Juraković plaćao tu vikendicu, to ne znam. O toj banci znam samo to da sam se jednom sreo s njihovom upravom, i to kada je Croatia osiguranje trebalo dokapitalizirati HPB, prije nekoliko godina. Ono što je istina je to da je Juraković povezan s HPB-om i da idu predistražne radnje jer on ima jednu tvrtku koja je uzela od njih kredit.

Detalje ne znam, a ja sam uzeo tu vikendicu bez papira i takvu je imam i danas - objašnjava Hebrang. Kaže da se ne boji rušenja jer na otoku nitko nema papire. Problem je u zemljištu jer ne postoji evidencija vlasništva, s obzirom na to da tek treba krenuti geodetska izmjera zemljišta. - Imat ću nekoliko godina posla da to sredim - zaključio je Hebrang.

‘Briljantan projekt obnove Merkura zapeo zbog krize’

- Obnova KB-a Merkur je briljantan projekt koji smo započeli kada sam ovlastio Merkur da bude centar za transplataciju - rekao je Hebrang o kritikama kako se obnova te bolnice oduljila.

- Zahvaljujući dobrim rezultatima Vijeće Europe financira gradnju novog centra, a radovi idu svojim tijekom, s obzirom na to da se radi o adaptaciji stare zgrade. Jedino što je to sada zbog krize usporeno, kao i sve drugo. Naime, izvođač je prešao ugovorenu svotu i sada se nastoji pronaći način kako da se to ubrza. Do kraja godine bit će završena prva faza kako je to predviđeno, a sljedeće godine i druga. To je izvanredan primjer kako se od Vijeća Europe može dobiti novac pa umjesto da to pohvale, jer smo pokazali svjetsku razinu transplatacijske medicine, nas se kritizira. Projekt je, inače, podržala cijela Vlada, a ministar Milinović je u nekoliko navrata, kada je došlo do organizacijskih problema, pomogao da se to prevlada. Uglavnom je zapinjalo zbog financijske krize - ispričao je Andrija Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:49