NITKO NE ŽELI BIVŠEG KOLEGU

Hebrang: Teško da će biti mjesta za Sanaderov ured, gužva je

Još se ne zna gdje će bivši premijer imati sobu i za koji saborski odbor će biti zadužen. Nije član niti jednog kluba zastupnika pa će mu biti puno teže dobiti svoj ured u Saboru
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Svaki saborski zastupnik, pa tako i Ivo Sanader, može nakon polaganja prisege izraziti želju za radnim prostorom i u kojem bi saborskom odboru želio biti. No, što će mu od želja biti uslišeno, ovisi o Predsjedništvu Sabora i dogovoru među strankama.

Vladajući odlučuju

Budući da Sanader nije član niti jednog kluba zastupnika, niti iza sebe ima logistiku stranke, bit će mu puno teže. U zgradi Sabora u Demetrovoj ima prostora za stotinjak zastupnika, no pitanje je hoće li biti mjesta i za Sanadera. Na 1900 četvornih metara u palači Bedeković Klub SDP-a ima deset soba, HDZ tri, a svoje urede imaju i neki zastupnici, ali i DIP, Antikorupcijsko vijeće i neke saborske službe.

U jedan ured može stati do šest osoba. Odluku o Sanaderovu radnom mjestu donosi Predsjedništvo Sabora, u kojem su osim predsjednika Luke Bebića i HDZ-ovci Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak, HSS-ovac Josip Friščić te SDP-ovci Željka Antunović i Neven Mimica. Budući da vladajući imaju većinu, i odluka o Sanaderovu uredu bit će izraz volje njegovih bivših kolega.

- Mislim da će mu biti teško naći prostor. U Demetrovoj je gužva - kaže Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Što se tiče Sanaderova članstva u nekom od 35 saborskih odbora, HDZ namjerava sačuvati mjesta u četiri odbora u kojima je bila Sanaderova zamjenica Željana Podrug.

Sastav odbora odgovara stranačkom sastavu Sabora - šest mjesta vladajućih, pet mjesta opozicija.

- Ta mjesta pripadaju HDZ-u ili našim koalicijskim partnerima. Kada bismo to dali nekom drugom, izgubili bismo većinu u odborima, na što imamo pravo - kaže Hebrang.

Ne žele ga primiti u klub

Za razliku od Sanadera, bivši HSLS-ovac Ivan Čehok te nekadašnji HNS-ovac Zlatko Horvat sačuvali su mjesta u odborima u koje su sjeli po stranačkom ključu. No, za razliku od Sanadera, oni su osnovali Klub nezavisnih zastupnika u koji Sanadera ne žele primiti, a svoje pravo vuku i iz toga što su najavili podršku vladajućima.

I Đurđa Adlešič od danas opet u Saboru

Dugo je izlazila iz Vlade ali kad je to već konačno napravila ni Andrija Hebrang nije mogao suspregnuti osjećaje. Poljubac u obraz za kraljicu šarenih koalicija potez je pravog gospodina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:43