SUĐENJE LUCIĆU

Hedl: Ostao sam zatečen kada mi je eksplicitno ponudio tri puta više novca ako ne objavim tekst

Lucić je, prema optužnici, Hedlu rekao da bi mu tekstovi mogli nanijeti štetu i otežati poziciju u pregovorima koje je vodio s bankama
Drago Hedl
 Ivan Peric/Cropix

Franjo Lucić, bivši saborski zastupnik HDZ-a iz Pleternice, sjeo je u srijedu na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku, gdje mu je počelo suđenje za podmićivanje Drage Hedla, novinara portala Telegram.

- Ne smatram se krivim - odgovorio je Lucić na pitanje predsjednice sudskog vijeća Azre Salitrežić nakon što je tužitelj iza USKOK-a Darko Dodig pročitao optužnicu kojom se Lucića tereti da je 26. srpnja 2017. godine u telefonskom razgovoru Hedlu ponudio mito kako ovaj ne bi napisao tekst o Luciću, odnosno poslovanju njegovih tvrtki Tofrado i Tofrado Bačvarija.

Konkretno, Lucić je, prema optužnici, Hedlu rekao da bi mu ti tekstovi mogli nanijeti štetu i otežati poziciju u pregovorima koje je tada vodio s bankama kao vjerovnicima spomenutih tvrtki. Stoga mu je ponudio da će mu, ako tekst ne objavi, platiti tri puta više nego što bi mu za taj tekst platila redakcija za koju radi. Hedl je u svom svjedočenju rekao da je u dogovoru s uredništvom Telegrama odlučio istražiti poslovanje Lucićevih tvrtki, ali i njega osobno, pogotovo nakon što je uvidio da se u njegovoj imovinskoj kartici navodi kako je vlasnik samo jedne njive vrijedne 15.000 kuna, "a znao sam da to baš i nije tako, da ima i obiteljsku kuću, automobil BMW...".

image
Franjo Lucić
Ivan Peric/Cropix

- Od više osoba dobio sam i informacije o navodnim nezakonitostima u poslovanju tih tvrtki pa sam odlučio istražiti priču u dogovoru s redakcijom, koju sam povremeno izvještavao o novim saznanjima. Došao sam do zanimljivih dokumenata iz kojih se vidjelo da je poslovanje tih tvrtki bilo dosta dubiozno, sa značajnim gubicima, poslovalo se i međusobno, jedna je tvrtka od druge kupovala različite strojeve, alate... Imao sam opsežan 'dosje' o svemu tome. Kada sam to skupio, javio sam se gospodinu Luciću da čujem i njegovu stranu priče - kazao je Hedl.

Imali su i jedan dogovoreni termin, koji je Lucić večer prije otkazao, a prema Hedlovim riječima novi pokušaji ugovaranja sastanka nisu uspjeli pa se 26. srpnja 2017. u društvu kolege Vladimira Šplajta zaputio u Požegu i Pleternicu da pokuša pronaći Lucića. Ondje se susreo i s drugim kolegom, Miroslavom Mesićem, inače iz Pleternice. Njih su trojica sjeli na ručak u jedan požeški restoran, kada je Lucić nazvao Hedla.

- Budući da sam sjedio u restoranu i nisam imao mogućnosti zapisivanja, odlučio sam snimiti razgovor. Tražio je da odustanem od objave teksta jer je u pregovorima s bankama zbog dugova i da bi mu takav tekst naštetio u tim pregovorima... Iznenadio sam se tim zahtjevom, pitao ga što to znači, a on je rekao da mi je spreman, ako ne objavim tekst, platiti tri puta više nego što bi mi platila redakcija. Bio sam zatečen takvom ponudom, pogotovo kada je eksplicitno rekao da mi je za neobjavljivanje teksta spreman platiti 3000 kuna ako će mi redakcija platiti 1000 kuna. To mi se nikada ranije nije dogodilo. Nakon razgovora sam izvijestio redakciju o sadržaju razgovora. S urednicima sam dogovorio da napišem tekst sa svime što se događalo. Sve sam to snimio na jedan mali stick koji sam poslije predao USKOK-u. Mesiću i Šplajtu sam prepričao sadržaj razgovora - kazao je Hedl, koji je na upit Lucićeva odvjetnika Zdravka Dumančića rekao da Lucić nije znao da se razgovor snima.

image
Franjo Lucić
Ivan Peric/Cropix

Što se tiče radnog statusa, odgovorio je da je u mirovini, a s Telegramom ima stalni ugovor o autorskoj suradnji te nije njihov zaposlenik. Lucić je na njegovo svjedočenje uložio prigovor, kazavši da je "sve što je iznio neistinito i neutemeljeno s ciljem nanošenja štete meni osobno i tvrtkama Tofrado i Tofrado Bačvarija".

Hedl je odgovorio da stoji iza svake izgovorene riječi. Suđenje se nastavlja 4. studenoga 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:58