OPERACIJA HGSS-a I HRZ-a

Helikopterskom akcijom u splitski KBC prevezeno dvoje planinara ozlijeđenih na Mosoru

Strana planinarka je pri padu ozlijedila nos i rame na planinarskoj stazi između planinarskih domova Umberto Girometta i Lugarnica
Akcija spašavanja na Mosoru
 HGSS Split/Facebook

Helikopterskom akcijom u nedjelju je u splitski KBC prevezeno dvoje ozlijeđenih planinara na Mosoru, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Split, o dvije akcije spašavanja.

Splitski su HGSS-ovci na Facebook stranici priopćili kako su danas oko 11.50 sati dobili dojavu o nesreći strane planinarke koja je pri padu ozlijedila nos i rame na planinarskoj stazi između planinarskih domova Umberto Girometta i Lugarnica.

Planinarski dom Umberto Girometta je na nadmorskoj visini od 868 metra dok je planinarski dom Lugarnica na nadmorskoj visini od 872 metra.

Kako su objasnili, u blizini su bili na tečaju za alpiniste početnike članovi HGSS-a među kojim i liječnica te su brzo pronašli ozlijeđenu planinarku i zbrinuli je pošto ona nije mogla samostalno hodati.

"Teren je bio težak za transport zemaljskim putem te su spašavatelji pozvali u pomoć ekipu letača spašavatelja koji su se helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stigli na mjesto nesreće. U isto vrijeme se dogodila još jedna nezgoda u kojoj je jedan planinar ozlijedio skočni zglob. Druga ekipa spašavatelja ga je dopratila do helidroma pored planinarskog doma te je i on prevezen helikopterom u KBC Split", objasnio je Stipe Božić, alpinist i HGSS-ovac..

U ovim akcijama je, uz posadu helikoptera, sudjelovalo devetero članova splitske stanice HGSS-a, dodao je Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:44