OBJAŠNJENJE

HEP o računima za struju na Baniji: ‘Moraju se izdavati, takav je zakon, ali bit će otpisani‘

Iz HEP-a su nam poručili kako nitko tko ispunjava uvjete neće platiti ni lipe za potrošenu struju
 Čitatelj Jutarnjeg

Nakon što je dio u potresu stradalih Banijaca koji žive u kontejnerima dobio izračune i uplatnice za potrošnju struje, izražavajući bojazan da će morati platiti račune i od 11 tisuća kuna, iz HEP-a su nam sinoć poručili kako nitko tko ispunjava uvjete za oslobođenje od plaćanja struje prema Vladinom zaključku o oslobađanju od plaćanja struje za stanovnike Petrinje, Gline i drugih dijelova Sisačko-moslavačke županije, neće platiti ni lipe za potrošenu struju.

- Kupcima koji imaju pravo na otpis potraživanja računi se u skladu sa zakonskim propisima moraju izdavati, iako će biti otpisani. Na takvim računima HEP Elektre treba stajati oznaka "otpisano". Ako te oznake nema, a kupac zadovoljava kriterije iz zaključaka Vlade, za realizaciju prava kupac se treba obratiti nadležnom distribucijskom području HEP ODS-a (Elektri Sisak) - poručili su nam iz HEP-a.

Na pitanje kako je moguće da onima koji žive u kontejnerima stignu računi za struju bez naznake otpisano, u HEP-u kažu da postoji mogućnost pogreške jer se otpis potraživanja za isporučenu električnu energihju bazira na evidenciji dodijeljenih odgovarajućih oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina koju vodi Hrvatski centar za potresno inženjerstvo te, ističu, na evidenciji korisnika prava iz sustava socijalne skrbi, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Spomenute evidencije usklađuju se s evidencijom korisnika mreže HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a). Kako se ta evidencija kontinuirano usklađuje, moguće je da HEP Elektra nije zaprimila podatke o svim kupcima koji zadovoljavaju uvjete za otpis. Takve će slučajeve HEP ODS po prijavi provjeriti te će ih, ima li za te kupce podatke zaprimljene od navedenih nadležnih institucija, uskladiti u evideniciji i proslijediti na postupanje HEP Elektri - navode u HEP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:03