POLITIČKA ODLUKA?

HEP želi preuzeti Plinaru Zagreb: Pregovori su u tijeku, poslano i pismo namjere, a u Gradu šute

Iz HEP-a poručuju da je temeljna djelatnost grupe električna energija, a poslovanje s plinom razvijaju kao komplementarnu djelatnost

Zgrada HEP-a i Čorić i Tomašević

 Cropix

HEP pregovara sa Zagrebačkim holdingom kao vlasnikom obiju tvrtki, Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Zagreb - Opskrba, o preuzimanju. Razgovarali su početkom tjedna i dogovorili su se da nastave razgovarati - doznajemo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U Gradu Zagrebu, pak, ponašaju se kao da se to ne događa, slijedom čega zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević to danas nije htio potvrditi ni negirati.

- Što se tiče situacije unutar Gradske plinare - Opskrba, vode se razgovori s različitim akterima, među njima i HEP-om. Na kraju će se vidjeti što se tu može postići. Odluku će na kraju donijeti ili Skupština trgovačkog društva ili, ako treba, Gradska skupština - rekao je gradonačelnik Tomašević na konferenciji za medije u petak.

Iz HEP-a su, naime, neslužbeno doznajemo, poslali i pismo namjere, stoga je činjenica da se ti razgovori nastavljaju. No, riječ je zapravo o političkoj odluci Vlade premijera Andreja Plenkovića koja će u konačnici reći preuzimaju li glavnog zagrebačkog opskrbljivača prije stečaja ili poslije, ako ga Grad Zagreb dodatnim zaduženjima ne odluči spašavati.

Rezultati revizije

Međutim, oni upućeni tvrde da HEP od preuzimanja samo zagrebačke opskrbe, odnosno tvrtke Gradska plinara Zagreb - Opskrba, nema puno koristi te da su predmet njihova interesa obje tvrtke - distributer i opskrbljivač. Opskrbu bi, naime, ionako preuzeli kad bi otišla u stečaj jer, prema Zakonu o tržištu plina, na snazi je takozvana zajamčena opskrba, što znači "obveznu javnu uslugu opskrbe plinom prema reguliranim uvjetima krajnjem kupcu, priključenom na distribucijski sustav, koji je pod određenim uvjetima ostao bez opskrbljivača".

Na pitanje jesu li spremni preuzeti Gradsku plinaru Zagreb na ime potraživanja koje imaju za predani plin, iz Hrvatske elektroprivrede danas su nam poručili kako je temeljna djelatnost HEP grupe električna energija, a poslovanje s plinom razvijaju kao komplementarnu djelatnost.

- Polazeći od toga, zauzet ćemo odgovarajuće stajalište u odnosu na eventualne poslovne događaje na tržištu - dodaju u HEP-u. Iz Gradske plinare Zagreb i Zagrebačkog Holdinga danas nismo dobili ni potvrdu ni demanti informacije da su pregovori s HEP-om o međusobnim potraživanjima došli u fazu ponude HEP-a za preuzimanje Plinare.

Opozvani direktor Gradske plinare Zagreb - Opskrba Igor Pirija, kojeg prozivaju zbog poskupljenja, nije želio komentirati mogućnost da tvrtka koju je donedavno vodio dobije novog vlasnika.

- Oglasit ću se kad dobijem rezultate revizije - kazao je Pirija. Naime, novo vodstvo naručilo je internu reviziju koja bi trebala utvrditi tko je propustio na vrijeme naručiti dovoljne količine prirodnog plina.

Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatska koji djeluje u obje tvrtke, kaže da njima nije poznato što se događa, pokušali su danas ugovoriti sastanak s čelnim ljudima, ali nisu u tome uspjeli.

- Tim preuzimanjem radnici bi definitivno dobili neizvjesnost. Prava radnika u HEP-u, koliko mi je poznato nisu lošija, no pitanje je kako bi se to preuzimanje odvilo i koliko bi radnika na kraju ostalo - kaže Kottnig, koji zagovara ostanak tvrtke u vlasništvu Zagrebačkog holdinga.

Neslužbeno se u kuloarima tih dviju tvrtki mogu čuti razne spekulacije o potencijalnom HEP-ovu preuzimanju, pa i one da je to sve možda planirano, jer su neki od čelnih ljudi u tim gradskim tvrtkama prije radili u HEP-u. Sve to manje brine poduzetnike koji zbog visokih računa za plin najavljuju tužbe protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba, a građani svoje uvećane račune još iščekuju.

U Zagrebačkom holdingu za to vrijeme zbrajaju gubitke i traže glavnog krivca. Interna kontrola češlja poslovanje iz protekle godine, a nova vlast sve propuste svaljuje na bivše čelnike, iako su joj trebali mjeseci da postavi novo vodstvo.

Četiri scenarija

Bivši predsjednik NO GPZO-a Bernard Mršo, koji je iz redova HDZ-a, nedavno je za Jutarnji list izjavio da se Gradska plinara Zagreb - Opskrba trebala davno prodati, odnosno da je trebalo pronaći strateškog partnera za 50 posto udjela. Krivcem za trenutno stanje u kompaniji, kazao je tada, ne smatra bivšeg direktora Piriju, a ni Nadzorni odbor kojem je bio na čelu.

- Upravo je Pirija prijašnjih godina na čelu te tvrtke ostvarivao dobit, generalno ne mislim da je to njegova osobna krivica. Unatrag desetak godina plin se nabavljao u ljetnim mjesecima, kad su cijene bile niže, i tako je ta tvrtka prethodnih godina ostvarivala dobit, ali ovaj put jednostavno taj model nije prošao, to je biznis. Nikoga ne opravdavam, ali i ne krivim - kazao je Mršo.

Gradski zastupnik Renato Petek procjenjuje četiri scenarija: prvi je da te tvrtke preuzme HEP, druga je opcija da ih kupi privatnik, treća da Opskrba ode u stečaj, a četvrta da se Grad Zagreb zaduži i vraća te dugove.

Slavko Kojić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 i prvi financijaš u vrijeme Bandićeve vlasti, kaže da je građanima svejedno tko je vlasnik. - I jedno i drugo je država - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38