JAVNA USLUGA PLINOM

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce

Ne možemo sve zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se situacija razriješi, poručuju iz GPZO-a

Zgrada Gradske plinare Zagreb

 Goran Mehkek/Cropix

Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, doznajemo jučer u GPZO-u koji je po "sili zakona" dužan preuzeti kupce koji se iz komercijalne vraćaju u javnu uslugu opskrbe plinom.

- Ne možemo sve pristigle zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se ova situacija razriješi - poručili su iz GPZO-a, čija je Uprava ljetos, kada je postalo jasno da će se zbog rasta cijena plina, a u nabavi na globalnom tržištu troškovi kupnje postali su za plinare veći i do 600 posto, upozorila da neće moći primiti kućanstva koja će zbog očekivanog rasta cijena u komercijalnoj zatražiti prijelaz u javnu uslugu. Očekivani trošak primanja novih kupaca Uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila je ljetos na 100 milijuna eura.

Nakon ljetošnjeg apela GPZO-a reagirala je Hrvatska energetska regulatorna agencija. Prvo je 9. rujna HERA javno upozorila GPZ da je u obvezi primiti kupce koji se vraćaju u javnu uslugu, da bi 14. rujna izdala i nalog GPZ-u da to učini s pripadajućim rokovima koji su, međutim, već istekli. Naime, Agencija je naložila GPZO-u da se zahtjevi kućanstava koji su im stigli do 14. rujna odmah stave u obradu i pokrene postupak promjene opskrbljivača, a zahtjevi koji su im stigli nakon 14. rujna obrade najkasnije do 19. rujna. U svakom slučaju, žurba je jasna, kućanstva ne smiju ostati bez grijanja i tople vode 1. listopada, kada bi trebali prijeći na javnu uslugu.

U osvrtu na spomenuti nalog HERA-e iz GPZ-a su nam ponovili da se radi o prekratkim rokovima i ponudili rješenje.

- S relevantnim institucijama dogovaramo rješenje da se svi ti kupci tehnički prebace na GPZO do 1. listopada i da se za njih osiguraju dodatne količine plina sukladno novoj Uredbi Vlade - naveli su u GPZ-u.

Nova Vladina Uredba koju spominje Zagrebačka plinara - Opskrba, objavljena 14. rujna, obvezuje Inu da HEP-u prodaje sav plin proizveden u Hrvatskoj po fiksnoj cijeni od 30 lipa za kilovatsat, počevši od 1. listopada. Otuda GPZ očekuje da će kupnjom plina od HEP-a, koji ga je od Ine dobio po fiksnoj cijeni, smanjiti velike gubitke na razlici tržišne i cijene u javnoj usluzi opskrbe plinom.

Prema odluci HERA-e, GPZO u obvezi je preuzeti potrošače 11 tvrtki koji se iz "komercijalne" vraćaju u javnu uslugu plinom. Riječ je o riječkom Energu, Energo metanu iz Samobora, Ivkom-plinu iz Ivanca, Koprivnica plinu, Montcogim-Plinari iz Svete Nedelje, Moslavina plinu iz Kutine, Plinu d.o.o. iz Garešnice, Plin projektu iz Nove Gradiške, Plin Vrbovcu, Plinkomu iz Pitomače i Radnik-Plinu iz Križevaca, koji je početkom rujna objavio da izlazi iz opskrbe plinom.

Procjenjuje se da bi do 1. listopada Zagrebačkoj plinari - Opskrbi moglo priteći čak 100 tisuća zahtjeva za opskrbu plinom. U ovu godinu GPZ je ušao s 335 tisuća kupaca. Samo u Križevcima bez novog opskrbljivača trenutačno je oko 2500 kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 21:09