AFERA INA - MOL

Hernadi je pozvan na ispitivanje u USKOK 25. 9. ili ide tjeralica

 CROPIX

Hoće li se prvi čovjek mađarskog Mola Zsolt Tamas Hernadi odazvati pozivu DORH-a na ispitivanje u Zagrebu u svojstvu osumnjičenika u aferi Ina MOL? Doznat ćemo to za nešto više od dva tjedna, jer je za 25. rujna zakazan termin njegova ispitivanja u USKOK-u.

Mito za Sanadera

Kako je Jutanji list već izvijestio, USKOK je 4. srpnja ove godine, dakle nekoliko dana nakon ulaska Hrvatske u EU, donio nalog o nastavku istrage protiv Hernadija zbog sumnje da je dao mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je zbog toga pomogao MOL-u da stekne prevladavajuća upravljačka prava u Ini. Kada je Sanader optužen u aferi Ina MOL, istraga protiv Hernadija bila je prekinuta iz proceduralnih razloga.

Uhidbeni nalog

Naime, Mađari su odbijali suradnju s hrvatskim pravosuđem, pravdajući se pritom zaštitom vlastitih nacionalnih interesa. Budući da nije bio ispitan u svojstvu osumnjičenika, protiv njega USKOK nije mogao ni podići optužnicu. U srpnju je DORH još jednom putem međunarodne pravne pomoći uputio poziv Hernadiju za ispitivanje. Kako neslužbeno doznajemo, naznačeni termin u pozivu je 25. rujna. S obzirom na to da je Hrvatska sada članica EU i da može raspisati europski uhidbeni nalog za nedostupnim osumnjičenicima, državljanima drugih zemalja članica, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Mađari i dalje odbijati suradnju. Vrlo je vjerojatno da će USKOK, u slučaju daljnje nemogućnosti ispitivanja Hernadija, pokrenuti proceduru za raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga za njim, što bi u konačnici dovelo do toga da bi Hernadi mora računati s uhićenjem ako uđe u bilo koju zemlju EU.

Mađari će ga ispitati?

U kuloarima se već počelo spekulirati kako su Mađari spremni odustati od zaštite nacionalnih interesa te surađivati s hrvatskim tijelima, ali na način da sami ispitaju Hernadija i provedu druge radnje te zapisnike dostave DORH-u.

No, istovremeno se mogu čuti i informacije da će mađarske vlasti čvrsto ostati pri svom stavu da bi udovoljavanje zamolnicama iz Hrvatske u ovom slučaju štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a.

S dolaskom Hernadija na ispitivanje u Zagreb, za sada nitko ozbiljno ne računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:43