ZA HRVATSKU KAO TIGAR

HEROJ KOJI JE DIRNUO NACIJU Pilot MiG-a nosio je istu kacigu kao i legendarni Rudolf Perešin: 'Rudi ju je prvi ofarbao još '95.'

'Trebao je to biti neki tigar, ono, kao opasan si', opisuje Hrženjak kacigu s narančastom trakom

Pukovnik i borbeni pilot Stanko Hrženjak, koji je upravljao MiG-om što se u utorak srušio na polje u Donjoj Lomnici pored Velike Gorice, na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon dramatičnog pada pojavio se s crnom kacigom s narančastom trakom.

U ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list otkrio je da ne nosi takvu baš slučajno.

HRABRI PILOT EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI 'Žao mi je ljudi kojima sam pokvario dan kad im je moj MiG tresnuo ispred kuće'

- Te pilotske kacige su iz 1995., kada je nastala prva lovačka eskadrila na Plesu, Rudi ju je prvi ofarbao (Rudolf Perešin, prvi Hrvat na MiG-u prebjegao iz JNA i sletio u Austriji. Srušen je u svibnju 1995. tijekom operacije Bljesak u borbenoj akciji, op. a.), pa smo onda i mi ostali. Trebao je to biti neki tigar, ono, kao opasan si. Piloti Ivan Selak i Robi Huf su iz te ekipe od aktivnih, oni nose pilotske kacige iste boje - kaže nam Hrženjak.

Inače, u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji pukovnik, koji je zahvaljujući svojem iskustvu i prisebnosti uspio usmjeriti MiG da padne na nenaseljeno polje, skromno odbija titulu heroja.

- Heroj? - upitao je našeg reportera gotovo uvredljivo. - Ma kakav heroj. Pustite, nisam je nikakav heroj, ne smatram se herojem, ne želim biit takav heroj. Pa svaki pilot koji sjeda u taj avion napravio bi isto. Ide sigurno do krajnjih granica da spasi sebe i ljude oko sebe. Stvar je poštivanja procedure - rekao je pukovnik Hrženjak smireno.

Cijelu Hrženjakovu ispovijest pročitajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 12:47