VELIKI USPJEH

HEROJSKI POTHVAT OSJEČKIH LIJEČNIKA Sve je započelo u petak u 3 ujutro, a završilo u subotu u 5 ujutro: 'Ma mogli smo mi i još'

Osječki liječnici presadili su tri bubrega u 24 sata!

'U 24 sata smo obavili tri transplantacije bubrega, ali odgovorno tvrdim da smo mogli obaviti i četiri – pet zaredom', kaže dr. Damir Prlić, voditelj transplantacije na Zavodu za urologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra. Naime, kako piše Glas Slavonije, tim liječnika te bolnice ostvario je povijesni uspjeh i obavio tri složena operativna zahvata jedan za drugim.

Kako su poslije ispričali, već su jednom prije imali situaciju da su obavili dvije transplantacije zaredom, no sada su imali još jednog pacijenta ali sve je prošlo u najboljem redu.

'Prvu u nizu transplantacija započeli smo u petak oko 3 ujutro, a u 9 sati nakon završetka redovito odradili svoju liječničku smjenu. Potom smo započeli drugu transplantaciju u 16 sati i odmah nastavili s trećom te je sve trajalo do subote do 5 ujutro. Dvije pacijentice i jedan pacijent koji su s područja Slavonije dobro se oporavljaju, štoviše, danas (utorak, nap. a.) dvoje ide kući', opisuje dr. Prlić herojski pothvat osječkih liječnika.

Dr. Prlić za svoj tim ima samo riječi pohvale, a naročito ističe rad medicinskih sestara koje su nakon operacije brinule za pacijente.

Inače, presađeni organi su u KBC Osijek stigli u okviru Zaklade Eurotransplant - jedan iz Mađarske, dva iz Njemačke. Lista čekanja za bubreg, ističe dr. Prlić, nije preduga i pacijenti organ čekaju otprilike godinu dana. No dogodi se da organ stigne i puno ranije.

'Jedan je pacijent bio pozvan na transplantaciju samo nekoliko sati nakon što je stavljen na listu čekanja. Godinu dana je prihvatljivo razdoblje i ponosni smo što smo u 11 godina imali 136 transplantacija. Samo u ovoj godini obavili smo 11 transplantacija bubrega – poručuje dr. med. Oliver Pavlović, v. d. pročelnika Zavoda za urologiju KBC-a Osijek, naglašavajući i da je osječki najmlađi i najmanji transplantacijski centar u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Spomenimo na kraju čitav tim koji je obavio složene zahvate. Za uspješne tri transplantacije i oporavak pacijenata zaslužni su, uz v. d. pročelnika dr. Pavlovića i voditelja transplantacija dr. Prlića, još i urolozi dr. Ivan Ćosić i dr. Bojan Sudarević. Također i dvoje mlađih specijalizanata dr. Vinko Krajina i dr. Vedrana Vranješ, anesteziolozi dr. Željka Filičić, dr. Marinko Jelečević i dr. Ivana Drenjančević, nefrolozi dr. Goran Samardžija i dr. Tihana Šimundić te instrumentarke Snježana Uremović, Marija Omazić, Marijana lolić, Roza Alerić i Lejla Paloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:03