RANIJE NEGO INAČE

HGSS od 1. svibnja počeo s helikopterskim dežurstvom: ‘Sve je više turista i planinara‘

Prošloga vikenda održane su dvije helikopterske vježbe na Mosoru na kojima je sudjelovalo 40 letača spašavatelja iz 12 stanica

ilustrativna fotografija

 Ivo Ravlic/CROPIX

Zbog povećanja broja planinara i turista u neurbanim područjima, helikoptersko dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja počelo je 1. svibnja, mjesec dana ranije nego inače, a trajat će do 30. listopada, priopćili su u ponedjeljak iz HGSS-a.

Napomenuli su kako su prvi put otkad su počeli izvoditi helikopterske akcije s dežurstvom počeli ovako rano, s obzirom na to da je dežurstvo ranije započinjalo 1. lipnja.

"Međutim, zbog kontinuiranog povećanja broja planinara, rekreativaca i turista u neurbanim područjima, potrebno je ranije započeti s helikopterskim dežurstvom koje će trajati sve do 30. listopada", naveo je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Iz te su službe poručili kako rade na formiranju dodatnih timova koji bi bili u mogućnosti reagirati u bilo kojem dijelu godine, uključujući i razdoblje prije ili poslije sezone, pa zato uskoro kreću s cjelogodišnjim dežurstvom ovoga tipa.

Protekloga vikenda održane su dvije helikopterske vježbe na planini Mosor na kojima je sudjelovalo 40 letača spašavatelja iz 12 stanica - Split, Makarska, Orebić, Zadar, Rijeka, Delnice, Ogulin, Karlovac, Zagreb, Zlatar Bistrica, Koprivnica i Požega.

"Godišnje odradimo više desetaka spašavanja i potraga uz pomoć helikoptera. S tim u skladu, održane su i ove iznimno važne vježbe kao priprema za nadolazeću ljetnu sezonu", izjavio je Granić.

Članovi HGSS-a vježbe su organizirali u suradnji s 395. eskadrilom transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čiji je helikopter korišten u sklopu vježbi. Na vježbama su ponovljene sve sigurnosne mjere i opasnosti pri radu s helikopterom kao resursom koji se koristi za akcije spašavanja ljudi i imovine.

"Na vježbama se radilo na čitavom nizu elemenata: vježbalo se iskakanje iz lebdećeg helikoptera s dva do tri metra visine, spuštanje spašavatelja s nosilima i medicinskom opremom pomoću vitla LPG 150, podizanje i ukrcaj unesrećenoga u nosilima, podizanje unesrećenoga u nosiljci i dva spašavatelja užetom Fix line tehnikom", rekao je pročelnik HGSS-ove komisije za helikoptersko spašavanje Srđan Vrsalović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:10