KLIZAV TEREN

HGSS spašavao planinara iz provalije: S desetak metara visine pao je u potok u kanjonu

13 spašavatelja je interveniralo noseći sa sobom opremu za medicinsko zbrinjavanje i opremu za izvlačenje i transport
 Hgss

Zbog planinara koji je pao sa desetak metara visine u potok u kanjonu Vražnji prolaz, pripadnici delničkog HGSS-a odaslali su se na poziv u pomoć. Bilo je to jučer oko 13.25 sati kada su djelatnici izletišta Zeleni vir dignuli na noge HGSS-ovce navodeći da je osoba pala sa 10-ak metara visine te da leži u potoku u besvjesnom stanju.

image
Hgss
image
Hgss

Ukupno 13 spašavatelja žurno je krenulo na intervenciju noseći sa sobom opremu za pristup i medicinsko zbrinjavanje kao i opremu za izvlačenje i transport.

- Po dolasku na mjesto događaja u kanjonu spašavatelji zatiču nekoliko osoba koje su se spustile po klizavom i strmom terenu do potoka kako bi pripomogle unesrećenog odmaknuti od vode. Unesrećeni je bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Spašavatelji su osobu utoplili, imobilizirali, adekvatno oksigenizirali te fiksirali na nosilima, nakon čega se zajedničkim snagama pristupilo izvlačenju unesrećenog, a potom i pripomagača - kažu iz HGSS-a koji su unesrećenog planinara oko 15 sati donijeli do Planinarskog doma Zeleni vir gdje su ga dalje preuzeli djelatnici Hitne pomoći.

image
Hgss

Iz HGSS-a napominju da je to bila druga akcija spašavanja na spomenutom izletištu unatrag tri mjeseca te da su obje bile zbog pada s visine i opreme neprilagođene zahtjevnosti terena.

image
Hgss
image
Hgss

- Ukoliko planirate posjet kanjonu Vražji prolaz bilo bi poželjno nositi gojzerice, zaštitnu kacigu i veliku dozu opreza! - apeliraju na sve izletnike HGSS-ovci.

image
Hgss
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:33