NOVA PRAVILA I ZA NJEGA

Histerija oko pedofilije zagorčala je život i Djedu Mrazu: Nema diranja ni sjedenja djece u krilu!

Izbjegava se bilo kakav fizički kontakt, nitko od mališana pri susretu s Djedom Mrazom ne smije ga poljubiti, pa čak ni zagrliti

ZAGREB - Fotografije na kojima nasmiješena dječica sjede u krilu Djedu Mrazu uskoro bi mogle potpuno iščeznuti i u Hrvatskoj. Naime, pravila koja su prije nekoliko godina uvele neke zapadnoeuropske zemlje, a prema kojima djeca ne smiju sjediti u krilu Djedu Mrazu, niti ga smiju poljubiti, ove su godine preuzeli i neki hrvatski Djedovi Mrazovi.

Izbjegavanje kontakta

Njihov postupak podijelio je stručnu javnost. Dok jedni, uključujući i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić , podržavaju izbjegavanje fizičkog kontakta Djeda Mraza s djecom, drugi se nad takvom odlukom zgražaju.

- Moj program uključuje i fotografiranje s djecom, no izbjegavam da mi ona sjednu u krilo. Uvijek od domaćina tražim da mi osiguraju dva stolca. Jedan za mene, drugi za dijete - objasnio nam je jedan od Djedova Mrazova koji ovih dana obilaze zagrebačke tvrtke i uveseljava dječicu njihovih zaposlenika. Nitko ga od mališana pritom ne može zagrliti ili poljubiti, a kamoli li mu sjesti na koljena.

Prvi put čuje

Sve donedavno očekivalo se da Djed Mraz dijete stavi u krilo, no otkad je podignuta svijest o opasnostima pedofilije, kao neželjena posljedica pojavila se i opća histerija zbog koje se i nedužno sjedenje u krilu Djeda Mraza smatra neprimjerenim.

- Prvi put čujem. Ne vidim zašto djeca, ako to žele, ne bi smjela sjesti Djedu Mrazu u krilo - komentirala je psihologinja Gordana Buljan Flander , koja se bavi seksualno zlostavljanom djecom. Pravobraniteljica Mila Jelavić nova pravila smatra, pak, ispravnim i profesionalnim.

Više od dara

- Dobar Djed Mraz svakako će uspješno ostvariti kontakt i komunikaciju s djecom. Ne vidimo zašto bi dijete trebalo sjediti Djedu Mrazu u krilo, kao što ni inače roditelji vjerojatno ne bi željeli da njihovo dijete sjedi nepoznatoj osobi u krilu - rekla je.

Mirela Blažanović, predsjednica Udruge Roda, upozorava da se ne bi smio devastirati jedan lijepi običaj.

- Svi čuvamo fotografije u krilu Djeda Mraza. Djeci to više znači od dara. Predaleko smo otišli u kopiranju zapada. Još malo pa neće smjeti sjesti u krilo ni vlastitim očevima i djedovima - rekla je Blažanović.

‘Debeli pušač i pijanac koji prebrzo vozi saonice’

ZAGREB - Djed Mraz je debeli pušač i pijanac koji sa svojim sobovima krši propise o brzini, bavi se ekstremnim sportovima na saonicama, opasno se kliže po krovu i skače kroz dimnjake. Svojim načinom života Djed Mraz ne pruža dobar primjer djeci i bilo bi mu bolje da se više kreće i jede hranu koju jedu njegovi sobovi.

To su rezultati lanjskog predbožićnog istraživanja doktora Nathana Grilla s australskog sveučilišta Monash. Kao stručnjak za javno zdravstvo, dr. Grill upozorava na opasnost od širenja zaraznih bolesti ako mu djeca sjede u krilu. Grillu se ne sviđa kako marketinške tvrtke u oglašavanju nekih proizvoda kao simpatičnu osobinu ističu njegovu debljinu i sklonost alkoholu.

On pretpostavlja da bi loše osobine Djeda Mraza moglo kao svoj uzor prepoznati barem 0,1 posto djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:57