SKANDALOZNO TV GOSTOVANJE

HITNA SJEDNICA NA PRISAVLJU U emisiju pozvali gosta koji tvrdi da je Jasenovac bio sabiralište radne snage: 'Raspravljat ćemo o sadržaju emisije'

 
 Screenshot

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak, 4. lipnja, održat će hitnu sjednicu sazvanu isključivo zbog emisije "Dobar dan Hrvatska" od 30. svibnja, u kojoj je gostovao Igor Vukić, koji je iznio sporne tvrdnje o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac, izvijestili su u petak s HRT-a.

Kako se navodi u priopćenju HRT-a, na toj će sjednici Programsko vijeće raspraviti o programskom sadržaju te emisije, a kako se saznaje, sjednici bi mogli nazočiti i predstavnici Nadzornog odbora javne radiotelevizije.

Sazivanje sjednice Programskog vijeća uslijedilo je nakon reakcije vodstva HRT-a, koje se u četvrtak oglasilo o spornoj emisiji.

- HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac, kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe kako su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske - stoji u priopćenju HRT-a.

HRT je reagirao nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto, u kojoj je ugošćen novinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić, poznat po tvrdnjama da je koncentracijski logor Jasenovac zapravo bio radni logor i sabiralište radne snage te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava.

U HRT-ovoj emisiji koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Ridjan bila je predstavljena i Vukićeva knjiga ''Radni logor Jasenovac'', a autor je ponovio tvrdnje kojima osporava brojku od oko 80.000 ubijenih u Jasenovcu.

Uz Vukića, gost emisije trebao je biti i  povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta, no on je odbio sudjelovati u emisiji ne želeći davati kredibilitet Vukićevu istraživanju.

Klasić je za Net.hr izjavio kako je odbio poziv urednice Vidović Krišto da sudjeluje u emisiji rekavši kako "Vukić pripada društvu koje negira zločine u Jasenovcu i da tome ne bi davao kredibilitet".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2021 12:48