DANAS KREĆU SMJENE?

HITNA SJEDNICA NADZORNOG ODBORA HRT-A! Zbog 44 aneksa ugovora s otpremninama od 600.000 do milijun kuna na HRT pozvan USKOK

Spekulira se kako će Nadzorni odbor na hitnoj sjednici pokrenuti proces smjene glavnog ravnatelja Radmana
 EPH

- Za danas je sazvana hitna sjednica Nadzornog odbora HRT-a - bilo je sve što nam je htjela reći jedna od članica NO HRT-a Anja Šovagović Despot. Drugi, pak, član NO HRT-a Mario Raguž odgovorio je "bit će veselo", izbjegavajući jučer konkretan odgovor na pitanje kako komentira spekulacije da bi NO HRT-a danas mogao zatražiti smjenu glavnog ravnatelja Gorana Radmana. Hitna sjednica NO HRT-a sazvana za danas uslijedit će nakon što je Odbor u subotu od USKOK-a zatražio žurno poduzimanje izvida i drugih mjera radi utvrđivanja istinitosti medijskih napisa o 44 aneksa ugovora o radu koje je potpisao glavni ravnatelj Goran Radman. Traže od USKOK-a da se utvrdi postoje li osnovane sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela jer se tim aneksima, kako se navodi, protupravno omogućavaju veće plaće i ogromne otpremnine zaposlenicima u slučaju otkaza.

Isti dan u Baškoj Vodi, na okupljanju u povodu 26. obljetnice osnutka HDZ-a na Makarskom primorju, šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko se također osvrnuo na situaciju na HRT-u.

- Četiri godine nas sotoniziraju, umjesto da za naš novac dobijemo kvalitetnu informaciju na djelu je obrazac klasičnog ispiranja mozga. Goran Radman je HRT pretvorio u partijsko štafetarsko glasilo u službi jedne politike, ideologije i strane i zato mora otići. Da, taj proces ćemo pokrenuti ovih dana - rekao je Karamarko, prenosi portal Dalmacija News.

Iz izvora bliskog HDZ-u doznajemo da iako većinu u NO HRT-a imaju članovi iz kvote SDP-a, i oni sve više navodno zaziru od davanja podrške Radmanu jer zadaća NO-a je upravo nadzor nad zakonitošću poslovanja. Finale prepucavanja na HRT-u krenulo je ovaj vikend poslije objave teksta u Jutarnjem listu naslovljenog "Zlatni padobrani za Radmanove ljude", u kojem se navodi da glavni ravnatelj rukovoditeljima na HRT-u nudi otpremnine do milijun kuna.

Ističe se i da bi prema aneksima ugovora određeni zaposlenici navodno imali pravo na plaću radne pozicije na koju su imenovani i u slučaju ako ih novi glavni ravnatelj u budućnosti smijeni ili premjesti na drugo radno mjesto.

U tekstu se također ističe da ako neki od tih zaposlenika HRT-a na mandatnim pozicijama odbije raspodjelu na novo radno mjesto, prema novom ugovoru imao bi pravo od HRT-a tražiti tražiti otpremninu, i to obračunatu na temelju plaća koje bi mu trebale biti isplaćene u naredne četiri godine, na koliko su sklopljeni ovi ugovori.

Ta bi mu se otpremnina morala isplatiti u roku od 15 dana. Osnova za obračun plaće u tom bi slučaju bio prosječni neto iznos plaće isplaćen u posljednja tri mjeseca, a prije sporazumnog prekida mandata. Slijedom toga, u slučaju otkaza pojedini radnici imenovani na mandatne pozicije imali bi pravo na otpremninu u iznosu od čak 600.000 do milijun kuna. U tekstu se i ističe i da su ti aneksi ugovora o radu, odnosno novi menadžerski ugovori "Radmanovim odabranicima" navodno ponuđeni iako im postojeći ugovori o radu nisu istekli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:05