POTPISAN SPORAZUM

Hitni pacijenti iz sjeverozapadne Istre sada se končano mogu zbrinjavati u Općoj bolnici u Izoli

Prilikom potpisivanja sporazuma istaknuto je da je to primjer dobre prakse i značajan iskorak u provedbi temeljnih načela Europske unije

Robert Golob, Andrej Plenković, Gordan Grlić Radman, Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što su premijer Andrej Plenković i slovenski predsjednik Vlade Robert Golob, u petak, potpisali sporazum o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji koji omogućava da se hitni pacijenti iz sjeverozapadne Istre zbrinjavaju u Sloveniji, točnije u Općoj bolnici u Izoli, dostupnost zdravstvene skrbi stanovnicima tog dijela Istre koji su primjerice doživjeli srčani ili moždani udar ili stradali u prometnoj nesreći značajno će se povećati.

Naime, borba stanovnika sjeverozapadne Istre da im se u slučaju hitne potrebe omogući pomoć u slovenskoj bolnici konačno je i realizirana nakon više od tridesetak godine.

Razlog za ovaj sporazum je činjenica da su građani tog dijela Istre udaljeni od bolnice u Puli ili Rijeci više od 100 kilometara što u hitnim slučajevima može biti kobno, a OB Izola udaljena je oko 25 kilometara ili petnaestak minuta vožnje od primjerice Umaga.

Prilikom potpisivanja sporazuma istaknuto je da je to primjer dobre prakse i značajan iskorak u provedbi temeljnih načela Europske unije odnosno solidarnosti i slobodnog kretanja stanovništva, u ovom slučaju pacijenata, što je na razini EU posebno izazovno s obzirom na nacionalne nadležnosti koje postoje u području zdravstva. U prilog tome govori i već pokazani interes drugih država članica EU, koje su prepoznale i žele primijeniti taj model prekogranične suradnje u zbrinjavanju pacijenata iz pograničnih područja.

Potpisivanje provedbenih akata za ovaj sporazum predviđeno je za ponedjeljak u hrvatskom Ministarstvu zdravstva potpisnici će biti ministar Vili Beroš i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Gašper Dovžan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:29