‘ZA SADA ZADOVOLJNI‘

Hitnjaci održali prvi sastanak s ministrom Berošem: ‘Dobili smo obećanje da ćemo moći pripremiti prijedlog zakona‘

Predstavnici sindikata kažu da su "za sada zadovoljni", no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg...

Prosvjed djelatnika hitnih službi.

 Darko Tomas/Cropix

Sindikati hitne medicine, koji traže beneficirani radni staž, održali su u utorak prvi sastanak na tu temu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, nakon kojega su izjavili da su zadovoljni podrškom te je dogovoreno da za dva tjedna predstave svoj prijedlog Zakona o hitnoj pomoći.

image

Prosvjed djelatnika hitnih službi.

Darko Tomas/Cropix

"Uspostavili smo kontakt i dobili određeno obećanje da ćemo moći pripremiti prijedlog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, predstaviti ga ministarstvu i krovnom zavodu hitne te bismo ga kasnije zajedno obradili i nakon toga predali Vladi", izjavio je nakon sastanka Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

image

Danijel Šota

Darko Tomas/Cropix

Za dva tjedna razgovarat će se konkretnije o novom zakonu o hitnoj medicini, a Šota kaže da bi u tom prijedlogu zakona trebale biti stavke o formiranju timova, beneficiranom radnom stažu, a obuhvaćene bi bile i helikopterske jedinice i proširenje timova hitne pomoći.

image

Prosvjed djelatnika hitnih službi.

Darko Tomas/Cropix

Predstavnici sindikata kažu da su "za sada zadovoljni", no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg i organizirati prosvjed ako se njihovi zahtjevi ne ostvare.

Prije pet dana predstavnici sindikata hitne službe organizirali su prosvjed na Markovu trgu na kojemu se okupilo 500-tinjak djelatnika sa zahtjevom uvođenja beneficiranog radnog staža za zaposlene u Hitnoj medicinskoj službi.

Beneficirani staž imali su do 1995., kada im je ukinut za mandata ministra Andrije Hebranga.

Traže i donošenje jedinstvenog zakona o hitnoj medicini, kakav imaju pripadnici policije i vatrogasci, te upozoravaju na nedostatak kadrova i timova u manjim mjestima.

image

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix

Iako ih u četvrtak, nakon prosvjeda, nitko u vladi nije primio, ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju je izrazio potporu zahtjevu za beneficiranim radnim stažem, ali i pozvao 'hitnjake' da se za to obrate nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:44